Apă multă, alimente fără etichete, mese disciplinate şi somn după 10 seara. Sunt secretele din spatele unui DETOX sănătos şi de durată

Hrana verde şi apa asigură o detoxifiere completă / Foto: Pexels
Hrana verde şi apa asigură o detoxifiere completă / Foto: Pexels

Dr. Laura Ene medic, trainer și autor, specializată în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, recomandă celor care vor să-şi detoxifieze organismul să bea cât mai multă apă, să evite alimentele cu etichetă şi băuturile de tip "zero zahăr" şi, bineîneţeles, să rămână activi. Aceasta mai spune că senzaţia de foame nu e garanţia detoxifierii.

Dr. Laura Ene este cunoscută pentru dietele pe care le propune în cărţile sale dar şi pentru sfaturile practice pe care le oferă în permanenţă celor care doresc să experimenteze o detoxifiere completă, corectă, sănătoasă şi fără riscuri.

Cel mai bun detox se face cu apă

E lucru deja ştiut şi mult vehiculat că pentru o detoxifiere reuşită este necesară, fără doar şi poate, o hidratare optimă. Gradul de hidratare diferă şi el în funcţie de stilul de viaţă dar şi de numărul de kilograme. Spre exemplu, un individ de 100 de kilograme va avea nevoie de aproximativ 3 litri de apă pe zi, iar dacă face şi efort, chiar de 4.5 litri de lichide. Una din marile capcane atunci când vine vorba de detox o reprezintă soluţiile "după ureche" culese de pe internet sau de pe la alţii care au încercat şi "au reuşit". Dr. Ene recomandă un control medical în prealabil înainte de începerea oricărui regim sau cură de detoxifiere, şi asta pentru că o curăţare a sângelui şi a întregului organism presupune eforturi suplimentare pentru corp, pentru organe, pentru stomac.

”Un regim de detoxifiere ar trebui, practic, să ne ţină loc de regim pe toată viaţa, nu doar pentru o perioadă. Ar trebui oricum să bem multe lichide şi să ne odihnim. Cel mai bun detox se face cu apă. Detoxifierea înseamnă, printre altele, şi relaxare şi energie pe care ne-o luăm inclusiv din somn, înseamnă mese regulate, înseamnă lipsa intoxicării cu tot felul de coloranţi şi conservanţi care se găsesc în spatele etichetelor. Dacă am încerca măcar o săptămână să stăm departe de mâncarea "cu etichetă" şi să încercăm să mâncăm cât mai natural, atunci cu siguranţă detoxifierea noastră ar putea fi făcută în fiecare zi. Desigur, sunt şi alimente bune şi naturale care au etichete, avem nevoie şi de etichete care ne spun data de expirare sau mediul de cultură, însă când în spatele lor se ascunde o adevărată carte de chimie, atunci ar trebui să lăsăm acele produse la loc pe raft. Un măr, de exemplu, nu are nevoie de etichetă. O roşie, un ardei, un castravete, o bucată de carne, de peşte sau de brânză... la fel” este de părere nutriţionista.

Mi-e foame, îmi ghiorăie maţele dar e bine că mă detoxific. E sănătos să gândim aşa?

Trebuie să existe o disciplină a meselor. Micul dejun, prânzul şi cina au şi ele un rost. Dr. Ene nu recomandă sub nicio formă să sărim peste aceste mese şi, cu atât mai puţin, să facem foamea pe timpul zilei. "Senzaţia de foame, din punct de vedere medical şi nutriţional, nu este garanţia detoxifierii şi sănătăţii." spune Dr. Ene. "Nu este decât un semnal că organismul nostru poate să fie totuşi într-o suferinţă. Foarte multe persoane chiar spun că dacă nu fac foamea nu slăbesc. Desigur, nu poţi să mănânci oricât, orice, oricum şi chiar să te aştepţi la rezultate. Nu trebuie să faci foamea ca să slăbeşti sau să te detoxifici. Foamea nu este un sentiment plăcut şi nu este deloc un sentiment natural. Dimpotrivă, foamea ne deschide toate semnalele de alarmă că ceva se întâmplă şi că urmează suferinţa. Foamea ESTE suferinţă. Iar foamea făcută în momente nepotrivite, adică în timpul zilei, poate mai degrabă să ne îmbolnăvească. Noaptea este potrivit să facem foamea, atunci când corpul nostru trebuie să se odihnească iar digestia trebuie să se oprească şi ea. De aceea este de preferat să lăsăm între mese 3,4 ore, ar fi bine să ne reglăm mesele întâi după foame şi apoi după ceas. Prima masă e de dorit să o luăm până-n ora 12, prânzul până-n ora 15 iar cina nu mai târziu de ora 20. O detoxifiere sănătoasă se face când corpul nu suferă de foame. Suferinţa fizică inhibă detoxul." mai spune doamna doctor.

Cura de detoxifere şi pierderea în greutate

Cert este că pentru o detoxifiere completă, apa şi hrana verde joacă un rol important. Odată cu detox-ul apare şi pierderea în greutate însă nu mereu. Foarte puţine studii ştiinţifice au documentat impactul direct al dietelor de detoxifiere asupra scăderii în greutate. Unele persoane pierd într-adevar în greutate rapid ca urmare a unei cure de detoxifiere, dar aceasta pare a fi determinată de pierderile de fluide şi carbohidraţi, nu de grăsime. Greutatea pierdută este în majoritatea cazurilor recuperată rapid, acesta fiind efectul de yoyo. Dacă dieta de detoxifiere implică restricţia calorică severă, în mod sigur va determina scăderea în greutate şi îmbunătăţiri în sănătatea metabolică, dar acestea nu vor fi pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel