Cât de periculoasă este, de fapt, gripa. Dr. Mihai Craiu, semnal de alarmă: Avem copii cu miozită acută, care nu mai pot merge

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Dr. Mihai Craiu a explicat cât de periculoasă poate fi, de fapt, gripa.

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția încă o dată asupra pericolului reprezentat de gripă, o boală ce poate fi prevenită, dar care, în cazul în care un copil nu este vaccinat și nu respectă regulile de igienă, poate provoca efecte grave. Unii dintre copiii cu gripă pot ajunge să aibă miozită acută, empiem pleural sau insuficiență respiratorie gravă, ajungând să fie ventilați mecanic. Astfel, medicul atrage atenția asupra faptului că gripa nu este un moft, iar prevenția este esențială.

În cazul în care totuși un caz de gripă a apărut în familie "ar trebui făcute imediat un consult medical și testare, deoarece în primele câteva zile de la debut ar putea funcționa tratamentul cu antivirale pentru bolnav și profilaxia, cu aceleași antivirale, la contacții apropiați din casă", a mai explicat medicul Mihai Craiu.

"Imaginea de mai jos este o poză a registrului asistentelor din Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC (Pediatrie) de astăzi dimineață. Din primele 8 teste ale zilei 3 au fost pozitive (unul pentru gripă A și 2 pentru gripă B).

Și ce dacă? Câteva cazuri, asta este... Păi nu este chiar așa deoarece știm din cifrele învățate în pandemia de COVID19 că o rată de pozitivitate de peste 20% a testelor efectuate se asociază cu risc de circulație intensă a virusului respectiv în comunitatea dată. Adică este de așteptat, acum când ne vom duce în locuri foarte aglomerate, eventual în spații închise, să crească numărul de cazuri de gripă foarte rapid, într-o populație practic nevaccinată. Experții din SUA sunt foarte îngrijorați de evoluția gripei la copil în acest an deoarece sunt vaccinați împotriva gripei puțin peste o treime din copiii americani.

Pentru cine crede că gripa e un moft și prevenția prin vaccinare este o prostie fac invitația să vină la noi la spital, să vadă copiii cu miozită acută, care nu mai pot merge, sau cazurile de gripă la sugar complicate cu empiem pleural sau cu insuficiență respiratorie gravă, ventilați mecanic.

Oameni buni, gripa o putem preveni respectând câteva precauții, evitând aglomerația, făcând vaccinul (eu și toată familia mea am făcut deja vaccinul de anul acesta) și spălând mâinile! Dacă totuși pare că a apărut un caz de gripă în familie ar trebui făcute imediat un consult medical și testare, deoarece în primele câteva zile de la debut ar putea funcționa tratamentul cu antivirale pentru bolnav și profilaxia, cu aceleași antivirale, la contacții apropiați din casă", a scris medicul Mihai Craiu pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel