Cât de periculoase sunt meduzele din Marea Neagră. Ce se întâmplă dacă atungi una

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Află în articol cât de periculoase sunt meduzele din Marea Neagră.

Publicitate

Meduzele din mare pot fi periculoase pentru oameni, dar acest lucru depinde de specia de meduză cu care intri în contact. Majoritatea meduzelor provoacă doar o ușoară iritație a pielii, asemănătoare cu o înțepătură de insectă. Cu toate acestea, există și specii care pot provoca reacții severe sau chiar fatale.

Iată câteva exemple de specii periculoase:

1. Caravela portugheză (Physalia physalis) - Această meduză este cunoscută pentru tentaculele sale lungi și veninul foarte puternic. Înțepătura poate provoca dureri intense, dificultăți de respirație și, în cazuri rare, moartea.

2. Meduza cutie (Chironex fleckeri) - Această meduză este considerată una dintre cele mai periculoase din lume. Veninul său poate provoca dureri severe, paralizie, insuficiență cardiacă și moarte, în câteva minute.

3. Meduza Irukandji (Carukia barnesi) - Este mică, dar foarte periculoasă. Înțepătura sa poate provoca sindromul Irukandji, caracterizat prin dureri extreme, hipertensiune, și, în cazuri severe, insuficiență cardiacă.

Ce poți face pentru a te proteja

- Evită zonele cunoscute pentru prezența meduzelor periculoase, în special în timpul sezonului de înmulțire.

- Poartă îmbrăcăminte de protecție, cum ar fi costume de scafandru sau costume din lycra.

- Fii atent la semnele de avertizare de pe plaje și respectă indicațiile salvamarilor.

- Dacă ești înțepat de o meduză, spală zona afectată cu apă de mare (nu apă dulce), aplică oțet pentru a neutraliza veninul (dacă este disponibil) și solicită imediat asistență medicală, mai ales dacă înțepătura este severă.

Deși întâlnirea cu o meduză periculoasă poate fi un eveniment neplăcut, majoritatea speciilor nu sunt periculoase pentru oameni și pot fi evitate prin precauții simple.

Ce tipuri de meduze sunt în Marea Neagra

Specia de meduză carnivoră Mnemiopsis leydi, care se hrăneşte cu zooplankton, a fost identificată pentru prima oară în Marea Neagră la începutul anilor 1980. Această specie este foarte adaptabilă, stabilind populaţii numeroase, şi are un impact în special asupra speciilor de peşti care se hrănesc cu zooplankton, cu care intră în competiţie pentru hrană, relatează Agerpres, citând BTA. Totodată, o altă specie de meduze ctenophore, Beroe ovata, de asemenea carnivoră, a fost introdusă în Marea Neagră după anul 1995.

Rhizostoma pulmo este cea mai mare meduză din Marea Neagră, având formă de clopot cu diametrul de 20-30 cm. Acestea încep să apară din abundență în zona de mică adâncime a litoralului românesc la finalul verii (august - septembrie), deoarece este perioada lor de maximă densitate. Prezența lor în aceste zone se datorează existenței hranei din abundență, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" din Constanța.

De ce sunt meduze la mal

 

Prezența unui număr mare de meduze la mal sau moarte pe plajă poate fi cauzată de mai mulți factori naturali și antropici. Spre exemplu, meduzele sunt sensibile la schimbările de temperatură și salinitate ale apei. Variațiile bruște pot forța meduzele să se apropie de țărm, unde sunt mai susceptibile să fie aduse la mal de valuri.

În plus,  în timpul furtunilor, valurile pot aduce meduzele pe plajă, unde rămân captive odată ce apa se retrage. O altă cauză poate fi înflorirea algelor poate reduce nivelul de oxigen din apă, afectând viața marină, inclusiv meduzele, și provocând moartea lor.

De altfel, meduzele au cicluri de viață care includ faze de înmulțire masivă și apoi moarte. În anumite perioade ale anului, poate fi normal să găsești meduze moarte pe plaje, deoarece acestea și-au încheiat ciclul de viață. Poluarea, inclusiv substanțele chimice și deșeurile marine, poate afecta sănătatea meduzelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel