Cât de periculoase sunt substanțele din vasele de gătit pentru sănătate. Demontarea unui mit prezent în multe bucătării

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Foarte mulți oameni se tem că unele substanțe din vasele de gătit le pot intra în organism și le pot afecta sănătatea.

„Sunt toxice tigăile antiaderente?”, „Pot vasele de aluminiu să provoace demență?”, „Mai sunt tigăile mele zgâriate sigure?, sunt doar câteva dintre întrebările îngrijorătoare privitoare la siguranța oalelor și tigăilor, conform Science Alert.

Vești bune pentru cei care își fac griji: principala substanță chimică folosită pentru a face tigăi antiaderente a fost eliminată treptat. De asemenea, aluminiul nu este legat de demență.

Dacă sunteți la cumpărături pentru ustensile de bucătărie noi, veți descoperi că acum există o mulțime de materiale, cum ar fi fonta, oțelul inoxidabil, cuprul, antiaderentul și ceramica. În general, toate sunt sigure.

Tigăi antiaderente: nivelurile de substanțe chimice sunt sigure

Tigăile antiaderente sunt foarte populare deoarece alimentele nu se lipesc de învelișul lor. Asta înseamnă că ai nevoie de mai puțin ulei. De asemenea, sunt mai ușor de curățat decât tigăile din fontă.

Majoritatea tigăilor antiaderente sunt acoperite cu teflon, numele de marcă pentru politetrafluoretilenă (PFTE), deși unele sunt acum fabricate cu un strat de titan-ceramic.

Dacă te-ai uitat la riscurile pentru sănătatea vaselor de gătit, tigăile antiaderente apar de obicei în partea de sus a listei. Acest lucru se datorează îngrijorărilor cu privire la utilizarea de „substanțe chimice pentru totdeauna”, cum ar fi PFTE.

Forever chemicals este expresia comună pentru substanțele per- și poli-fluoroalchil (PFAS), o familie de substanțe chimice artificiale bazate pe legături carbon-fluor.

Îngrijorarea pe care mulți o au cu privire la vasele de gătit antiaderente este că înainte de 2013, PFOA era folosit pentru a face teflon. Dar a trecut un deceniu și nu mai este cazul.

Teflonul este stabil în vasele de gătit, chiar și atunci când este încălzit la temperaturile utilizate în mod obișnuit la gătit. Începe să se deterioreze dacă este încălzit peste 260 °C (500 °F), când poate elibera vapori de polimer, dar majoritatea oamenilor nu își prăjesc cina la 260 °C.

Tigăi din aluminiu: pot provoca demență?

Nu există dovezi solide care să susțină temerile că expunerea la aluminiu poate provoca orice fel de demență, inclusiv boala Alzheimer.

În 1965, oamenii de știință au descoperit că hrănirea iepurilor cu niveluri foarte mari de aluminiu a produs modificări în creierul acestora asemănătoare cu Alzheimer. Acest lucru s-a dovedit ulterior a fi incorect.

Au existat, de asemenea, rapoarte că creierul unor persoane cu demență avea un nivel ridicat de metale, cum ar fi aluminiul. Dar nimeni nu a găsit o legătură.

Probabil de aici a venit acest mit. Chiar dacă nu există dovezi credibile pentru acest lucru, el i-a determinat pe unii oameni să evite vasele de gătit din aluminiu și chiar conservele.

Sunt tigăile de cupru sigure?

Cuprul este un excelent conductor de căldură și tinde să încălzească uniform oala sau tigaia. Acest lucru este util pentru preparatele delicate care necesită un control fin al temperaturii. De aceea, veți vedea adesea tigăi de cupru folosite de bucătari profesioniști.

Dacă mănânci alimente cu un nivel ridicat de cupru, te poți confrunta cu greață, vărsături și chiar afectarea ficatului. De la oale sau tigăi vei obține în cel mai bun caz oligoelemente. De asemenea, organismul are nevoie de cantități mici de cupru ca nutrient esențial.

Și majoritatea vaselor de gătit din cupru au o căptușeală nereactivă, cum ar fi oțelul inoxidabil sau tabla, împiedicând urmele de cupru să pătrundă în alimente.

Cum rămâne cu vasele de gătit din fontă, oțel inoxidabil sau ceramică?

Fonta, oțelul inoxidabil și vasele de gătit ceramice sunt toate opțiuni bune, deoarece sunt de obicei durabile, nereactive și ușor de curățat.

Dezavantaje? Fonta este grea și poate să nu se încălzească uniform. Unele ceramice pot fi deteriorate destul de ușor, deși majoritatea celor moderne sunt foarte puternice.

În tigăile ieftine din oțel inoxidabil, nichelul și alte metale s-ar putea scurge din tigaie și în mâncare, dar este foarte puțin probabil ca acest lucru să se întâmple dacă producătorul nu face unghiuri ascuțite și folosește oțel inoxidabil de calitate ridicată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel