Președintele rus Vladimir Putin a emis un avertisment sever către Occident în această săptămână, sugerând că își va folosi armele dacă va continua ”șantajul nuclear”.
Vladimir Putin a arătat că principalii vinovații ai unei posibile escaladări militare sunt înalții reprezentanți de rang înalt ai NATO, care în ochii lui Putin au sporit potențialul de a folosi ”arme de distrugere în masă — arme nucleare — împotriva Rusiei”.
Astfel, toată atenția s-a îndreptat din nou asupra RS-28 Sarmat ICBM, numit de NATO ”Satan 2”.
Vladimir Degtyar, CEO al Biroului de Design JSC Makeyev, care a realizat ”Satan 2”, a declarat agenției de știri de stat ruse Tass că această armă ”nu are egal în lume”. De altfel, acesta a mai declarat că racheta ”va părăsi silozul în orice condiții și își va îndeplini sarcina cu o certitudine de 100%”. Ultimul test finalizat de Rusia cu racheta ”Satan 2” a fost realizat pe 20 aprilie, scrie Newsweek.
Pentagonul a declarat în urma testului ”Satan 2” că Rusia ”a notificat în mod corespunzător” SUA în temeiul obligațiilor sale din tratatul Noul START.
”O astfel de testare este de rutină și nu a fost o surpriză”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, pe 20 aprilie. ”Nu am considerat că testul este o amenințare la adresa Statelor Unite sau a aliaților săi. Departamentul rămâne concentrat pe agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei”, a mai declarat acesta.
După ce a atribuit contracte de producție către Makeyev Design Bureau și NPOMash la începutul anului 2011, Rusia a finalizat primul său prototip al rachetei la sfârșitul anului 2015. În decembrie 2017, dificultățile tehnice au rezultat din primul test de ejectare a silozului.
Racheta are 35 de metri lungime și cântărește 220 de tone. Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale a raportat că dezvoltarea sa a început la începutul anilor 2000. Se pare că poate transporta până la 15 focoase nucleare ușoare, ca parte a unui MIRV (Multiple Independently Target Re-Entry Vehicles).
MIRV-urile au fost dezvoltate la începutul anilor 1960 pentru a ajuta rachetele să livreze mai multe focoase nucleare către diferite ținte.
”Spre deosebire de o rachetă tradițională, care poartă un singur focos, MIRV-urile pot transporta mai multe focoase”, a raportat Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. ”De exemplu, o rachetă rusă MIRVed în curs de dezvoltare poate fi capabilă să transporte până la 16 focoase, fiecare într-un vehicul separat de reintrare”.
De asemenea, se pare că focoasele pot fi eliberate de rachetă la viteze diferite și în direcții diferite, deoarece unele pot atinge ținte până la 932 mile (1.500 de kilometri).
Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale a raportat că ”Satan 2” are o rază de acțiune estimată între 10.000 până la 18.000 de kilometri.
Citește și:
Acest lucru înseamnă că rezerviștii vor fi trimiși pe frontul din Ucraina, unde vor trebui să facă față contraofensivei Armatei ucrainene.
Acesta este doar un prim pas care pregătește mobilizarea generală.
Deși la începutul invaziei din 24 februarie 2022 Vladimir Putin a dat asigurări că nu se va apel la mobilizare, situația de pe front și înfrângerile militare majore din ultimele săptămâni, mai ales din nord-est, unde rușii au pierdut Harkovul, a forțat Kremlinul să ia o asemenea măsură nepopulară.
Obiectivul anunțat este așa-zisa „eliberare” a Donbasului, zonă minieră din estul Ucrainei compusă din regiunile Doneţk şi Lugansk şi că majoritatea populaţiei din această zonă nu doreşte să revină la ceea ce Putin a numit „sub jugul” Ucrainei.
Imediat după anunțul lui Putin, în care a lansat o nouă amenințare împotriva Occidentului cu un război nuclear, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că 300.000 de rezervişti vor fi mobilizaţi în Rusia.
„Rusia are o mare resursă de mobilizare. Un total de 300.000 de rezerviști vor fi chemați în timpul mobilizării parțiale”, susține ministrul apărării.
Anunțul a generat și primele proteste, deși minuscule. E de așteptat ca pe măsură ce războiul se prelungește, societatea rusă să intre din ce în ce mai mult într-o stare conflictuală cu conducerea Kremlinului, motiv pentru care Vladimir Putin a evitat cât a putut mobilizarea, fie ea și parțială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci