Cât de reală e amenințarea cu arme nucleare venită din Rusia. Chirieac: Pacea pare tot mai îndepărtată, indiferent de ce a promis Donald Trump

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @fabrikasimf
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @fabrikasimf

Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la România TV unde a explicat că deși tensiunile din Ucraina sunt mari, nu există un pericol iminent pentru țările NATO.

Analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat ce părere are despre situația de la graniță și dacă există o soluție în acest moment. Acesta a explicat că situația din Ucraina s-a tensionat semnificativ după ce SUA, Franța și Marea Britanie au permis utilizarea de rachete cu rază lungă, distrugând ținte militare rusești.

„Situația s-a tensionat foarte mult din momentul în care SUA, Franța și Marea Britanie au permis Ucrainei folosirea de rachete cu rază lungă de acțiune. Ucrainenii le-au folosit și au distrus ținte militare relevante. Răspunsul Rusiei a fost un atac sălbatic asupra orașului Odesa, cel mai mare oraș ucrainean la Marea Neagră, și se așteaptă asupra capitalei Kiev. Din cauza asta ambasadele mai multor state, inclusiv Statele Unite și Spania, s-au închis, tocmai în așteptarea acestui atac sălbatic al lui Putin împotriva Ucrainei.

Situația s-a tensionat enorm, dar nu este un pericol pentru țările NATO, în acest moment. Chiar nu cred că este un pericol. Deși Ungaria și-a convocat Consiliul de Securitate - apropo, mâine Marcel Ciolacu este la Budapesta – nu cred că sunt motive reale de îngrijorare, altele decât cele care au fost și până acum.”, a spus Bogdan Chirieac.

Consecințele utilizării armelor nucleare ar fi inimaginabile

De asemenea, analistul politic a fost întrebat dacă este îngrijorat de acea declarație a lui Sergei Markov, referitoare la faptul că am putea asista la un atac nuclear chiar înainte de Crăciun. Bogdan Chirieac a afirmat că, deși regimul Putin amenință ocazional cu utilizarea armelor nucleare, nu crede că vor recurge la acestea, având în vedere consecințele devastatoare. 

„Nu, nu cred lucrul acesta. Când și când, regimul Putin amenință cu arma nucleară, după cum știți, dar nu cred că vor recurge la așa ceva. Consecințele ar fi inimaginabile. Este o tensiune în creștere, Rusia este evident jenată de rachetele cu rază lungă de acțiune, la fel cum lumea civilizată e jenată de nord-coreenii care luptă acum pe frontul din Ucraina de partea Rusiei, deci e o internaționalizare clară, umană, a conflictului.

Problema, în conflictul din Ucraina, este că pacea pare tot mai îndepărtată, indiferent de ce a promis Donald Trump. Situația unei posibile păci în Ucraina a ajuns similară cu situația unei păci în Orientul Mijlociu. Nu vedem posibilități de pace în Orientul Mijlociu, așa cum nu vedem posibilități de pace în Ucraina. Cerințele celor două părți nu pot fi aduse la convergență sub nicio formă.

Rusia nu e mulțumită cu ce a cucerit până acum, cu prețul vieții și sănătății a 700.000 de militari, Ucraina nu concepe să cedeze teritorii sub presiunea războiului lui Putin. Aici este baza.”, a spus Bogdan Chirieac.

„America nu poate tăia sprijinul Ucrainei"

Întrebat dacă Ucraina poate să reziste fără sprijinul Statelor Unite, dacă Donald Trump pune această condiție Ucrainei, analistul politic a răspuns că acest lucru ar fi imposibil. Bogdan Chirieac a declarat că Statele Unite nu pot întrerupe sprijinul acordat Ucrainei, indiferent de declarațiile făcute în timpul campaniei electorale.

„Categoric nu, dar America nu poate tăia sprijinul Ucrainei, indiferent de ce s-a declarat în campania electorală.”, a spus Bogdan Chirieac la România TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel