Dr. Denisa Zaharia, medic la clinica Perfectdent din București, a spus ce urmează după ce un pacient a purtat aparat dentar.
De ce este important ca după ce dăm aparatul jos să purtăm contenție? Ce înseamnă, mai precis, acest lucru? Cât de repede revin dinții, la forma inițială, dacă nu o purtăm? Aceste răspunsuri le-am aflat de la medicul Denisa Zaharia.
”Tratamentul activ, de purtare a aparatului dentar, este urmat de o etapă pasivă, de stabilizare și menținere a rezultatului. Dinții au tendința de a recidiva, de a reveni la poziția inițială și, pentru a preveni acest lucru, se recomandă aplicarea unei contenții fixe pe spatele dinților și a unui dispozitiv mobil, detașabil, care se poartă pe durata nopții (gutieră sau aparat mobil).
Riscul de recidivă depinde de anomalia tratată, sunt anumite anomalii ereditare, care au un risc mai mare de recidivă (ocluzia adâncă), depinde de mișcările dentare efectuate. De exemplu, închiderea distemei (strungăreață) sau mișcarea de derotare dentară au risc mai mare de recidivă și depinde și de durata tratamentului.
Cu cât tratamentul ortodontic este mai scurt și deplasările dentare se fac mai rapid, cu atât și recidiva este mai mare. Ea se produce de obicei la intervale scurte după îndepărtarea aparatului, urmând apoi o stabilizare a rezultatului, însă pot apărea modificări și la ani după încheierea unui tratament ortodontic. Dinții, ca orice alt țesut din organism, migrează, se modifică și dacă nu dorim acest lucru, trebuie purtată contenția”, a spus medicul Denisa Zaharia într-un interviu pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News