Invidia este considerată ceva rău, negativ, un sentiment pe care trebuie să-l evităm. Dar dacă nu ar fi aşa? Ziarul El País publică un raport în care se pune această întrebare.
Conform unui studiu, cheia se află într-un concept pe care germanii îl numesc Schadenfreude, adică bucurie pentru răul altora sau satisfacție pentru nenorocirea celuilalt. Cercetătorii germani au folosit un exemplu: fanii fotbalului au simțit mai multă satisfacție când adversarul a ratat un gol decât atunci când echipa sa a marcat.
El País o citează pe Maribí Pereira, directorul Institutului Superior de Studii Psihologice din Madrid, care spune că „invidia este în sine o metodă de apărare împotriva percepției inferiorității cuiva: unul urăște pe celălalt pentru a nu simți ură față de sine". Pereira adaugă că "în fiecare persoană, intensitatea invidiei va fi o funcție a sentimentelor lor reprimate de nesemnificativitate și inferioritate. Manifestările invidiei ne spun în general mai multe despre sentimentele de insecuritate ale celor care invidiază decât despre personalitatea invidiatului".
Unii experți consideră că acest tip de invidie este pozitiv, atâta timp cât te motivează, te împinge să te perfecționezi și astfel să îți îmbunătățești respectul de sine. Există studii care spun că invidia este un motor pentru ca elevii să fie mai motivați. Cu toate acestea, Maribí Pereira nu este complet de acord: „În timp ce invidia rea ar fi asociată cu lăcomia, ceea ce numim sănătos ar fi legat de dorința de a depăși, dar aș defini-o mai mult ca admirație și motivație extrinsecă. Celălalt ne inspiră pentru a ne atinge obiective care, la început, pot părea de neatins ".
"Când este intensă, constantă și îndreptată către o persoană, aceasta nu este niciodată o experiență plăcută, pozitivă sau funcțională (este un sentiment inutil)". Prin urmare, cea mai dăunătoare formă de invidie este cea care se adresează oamenilor pe care îi iubim cel mai mult. Aceasta este capabilă să distrugă ceea ce prețuim cel mai mult.
De asemenea, invidia se schimbă de-a lungul vieții: suntem mai invidioși în prima etapă a vârstei adulte, potrivit El País, iar lăcomia se calmează odată cu vârsta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu