Cercetători de la Universitatea din Plymouth, Marea Britanie, au observat că sticlele de bere, vin și băuturi spirtoase conțin niveluri potențial dăunătoare de elemente toxice.
Studiul lor are la bază teste pe sticle și pe decorațiunile de pe acestea, procurate din magazine și supermarketuri, informează sciencedaily.
Cercetarea, publicată în Știința și Tehnologia Mediului, a fost realizată de Andrew Turner, profesor specializat în Geochemie acvatică și Stiința poluării la Universitatea din Plymouth.
Echipa sa a demonstrat că elemente precum cadmiu, plumb și crom sunt prezente în sticle, dar la concentrații în care riscurile pentru mediu și pentru sănătate au fost considerate ca fiind de mică importanță. Însă, în decorațiunile de pe sticle – smălțuite – au descoperit concentrații mari de cadmiu (de până la 20.000 de părți per milion) la unele băuturi spirtoase, dar și la bere și vin - unde concentrațiile de plumb au fost până la 80.000 ppm, scrie DCMEDICAL.RO.
CONTINUAREA MATERIALULUI AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu