Kratom este o plantă ale cărei proprietăți sunt foarte asemănătoare opioidelor și este din ce în ce mai folosită în afara zonelor tradiționale de creștere, în special în Statele Unite. Cu toate acestea, medicii au lansat și avertismente, pentru că s-au înregistrat decese din cauza consumului exagerat.
Astfel, un studiu recent al CDC a relevat faptul că numărul deceselor asociate cu kratom sunt în creștere, reltează CNN.
Poate această plantă să ajute la rezolvarea crizei de opiacee?
Studiul realizat de Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) a constatat ca acest kratom a fost cauza unui deces la aproape 100 de persoane (1%) într-o perioada de 17 luni - un numar mai mare decat cel raportat anterior.
CDC a analizat rapoartele privind mai mult de consumul a 27.000 de supradoze neintenționate de droguri, în 32 de state americane. Studiul a arătat că 152 dintre acești oameni au fost găsiți a avea kratom în organism, iar drogurile au cauzat decesul pentru 91 dintre ei. De la inceputul acestui an, US Food and Drug Administration a arătat că 44 de decese au fost asociate cu droguri.
Aproximativ 80% din persoanele din studiul CDC care au avut kratom în medicația lor au avut un istoric de utilizare a substanțelor administrate greșit. Aproape toți au avut și alte astfel de substanțe în medicația lor. Celelalte substanțe cele mai frecvent întâlnite au fost fentanilul, heroina, benzodiazepinele (cunoscute și ca tranchilizante), opioidele cu prescripție medicală și cocaină.
Numărul de persoane a căror moarte au fost asociate cu kratom reprezintă mai puțin de 1% din totalul deceselor cauzate de supradoze. Autorii raportului spun că este posibil ca cifrele să fie subestimate, deși nu pot spune în ce măsură.
Potrivit Asociației Americane Kratom, aproape cinci milioane de americani consumă în fiecare an în siguranță această plantă. Kratom-ul este vândută în pastile, capsule și extracte. Unii oameni prepară frunzele ca un ceai, în timp ce alții le mestecă sau le fumează. La doze mici, kratom acționează ca un stimulent.
La doze mai mari, acționează ca un sedativ pentru înlăturarea durerii, lucru pentru care a devenit un foarte popular remediu în locul opiaceelor care au fost scoase de pe piață.
Conform CNN, comisarul FDA, Scott Gottlieb, a comparat compușii chimici din kratom cu opioidele și a spus că nu există dovezi care să indice că este sigur sau eficient pentru "orice utilizare medicală". El a menționat, de asemenea, preocupările legate de potențialul său de abuz.
”Kratom nu ar trebui să fie utilizat pentru a trata afecțiunile medicale și nici nu ar trebui să fie utilizat ca o alternativă la opioidele pe bază de prescripție medicală ", a declarat Gottlieb într-o declarație din 2018. Administrația de Supraveghere a consumului de Droguri listează kratom ca un drog sub observație, dar a renunțat la intenția de a-l introduce în categoria substanțelor controlate, după protestele publice în 2016.
Centrele americane de control al otrăvurilor au sesizat că numărul de apeluri privind expunerile la kratom a crescut de la 13 în 2011, la 682 în 2017, adesea pentru efecte neașteptat de grave ale suplimentului, potrivit studiului publicat la începutul acestui an. "Persoanele care aleg să folosească kratom trebuie să fie conștiente de potențialele riscuri. Doar pentru că este în prezent clasificată ca un supliment pe bază de plante nu înseamnă că este reglementată sau că este în siguranță", a declarat Henry Spiller, directorul ”Central Ohio Center of Poison” de la ”Spitalul de Copii Nationwide”, într-o declarație din februarie.
Citește și: Canabis medicinal. Un prim pas pentru recunoasterea calităţilor sale terapeutice
Unii oameni de știință care studiază kratom nu sunt de acord cu avertismentul FDA despre potențialul de abuz al medicamentului. Scott Hemby, care prezidează Departamentul de Științe Farmaceutice de la Universitatea High Point din Carolina de Nord, studiază "dependența" de kratom și a vorbit la CNN după ce FDA a emis avertismentul.
El a descoperit că două substanțe chimice în kratom, mitraginină și 7-hidroxitraghinină se pot lega de receptorii opioizi ai organismului și pot acționa foarte mult ca opioidele, oferind o ușurare a durerii și provocând eliberarea de dopamină. Dar este la un nivel mai puțin intens decât pastilele de prescripție sau heroina.
Hemby a descoperit că 7-hidroxitraghinina poate avea unele calități de dependență, dar atunci când privim la kratom în ansamblu, elementul este într-un procent atât de mic încât drogul are un potențial foarte scăzut de abuz, a spus el la CNN.
Kratom (Mitragyna speciosa) este un copac vegetal tropical din Asia de Sud-Est și este nativ din Thailanda, Malaezia, Indonezia și Papua Noua Guinee. Kratom, numele original folosit în Thailanda, este membru al familiei Rubiaceae. Alți membri ai familiei Rubiaceae includ cafeaua și gardenia. Frunzele de kratom sunt consumate fie prin mestecare, fie prin uscare și fumat, punerea în capsule, tablete sau extract sau prin fierberea în ceai. Efectele sunt unice în faptul că stimularea are loc la doze mici și că depresia asemănătoare cu opioidele și efectele euforice apar la doze mai mari. Utilizările uzuale includ tratamentul durerii, pentru a preveni retragerea din opiacee (cum ar fi narcoticele cu prescripție medicală sau heroina) și pentru o stimulare ușoară.
În mod tradițional, frunzele de kratom au fost folosite de indigenii și muncitorii din Thailanda și Malaezia de secole. Efectul stimulant a fost utilizat de muncitorii din Asia de Sud-Est pentru a crește energia, rezistența și limitarea oboselii. Cu toate acestea, unele țări din Asia de Sud-Est își scot în afara legii utilizarea.
În SUA, acest produs pe bază de plante a fost folosit ca un agent alternativ pentru ameliorarea durerii musculare, diaree și ca tratament pentru dependența de opiacee și retragerea. Cu toate acestea, siguranța și eficacitatea pentru aceste condiții nu au fost determinate clinic, iar FDA a ridicat îngrijorări serioase cu privire la toxicitatea și moartea posibilă prin utilizarea de kratom.
Citește și: Statistică. Românii consumatori dau peste jumătate din venituri pe droguri
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu