În medie, un om poate sări jumătate de metru în aer fiindcă gravitația ne ține cu picioarele pe Pământ. Totuși, cât de sus putem sări dacă am trăi pe alte planete?
Potrivit Bright Side, uneori nu doar gravitatea se opune unor ipotetice sărituri pe suprafața celorlalte planete și corpuri cerești din Sistemul Solar.
Mercur este cea mai apropiată planetă de Soare. Gravitatea de pe această planetă este de două ori mai slabă decât cea de pe Pământ. Astfel, putem sări până la 1,2 metri, cu condiția să supraviețuim temperaturilor. Pe partea însorită, căldura ajunge la peste 425 de grade Celsius. La noapte, aerul se răcește la -138 grade Celsius.
Și mai puțin primitoare este a doua planetă din Sistemul Solar, Venus. De aici, s-ar putea vedea Pământul, dacă n-ar exista norii care creează un efect de seră năbușitor. Dacă am putea să sărim pe Venus, am reușit să ne depărtăm cu 0,6 metri de suprafață, aproximativ ca pe Pământ.
Sărind peste planeta noastră, ajungem pe Lună, satelitul natural al Terrei. Gravitatea este de cinci ori mai mică decât cea de pe Pământ, astfel că o săritură are peste 2,7 m, iar un om ar pluti câteva secunde înainte de aselenizare.
Pe Marte, o săritură verticală ar avea în jur de 1,2 metri. Jupiter este un gigant gazos, astfel că nu are o suprafață solidă. Totuși, ipotetic se poate sări doar 20 de centimetri, din pricina gravitației foarte puternice. Și Saturn este un gigant gazos, iar tot ipotetic se poate sări cam 0,4 metri. Uranus este la rândul său gigant, dar de această dată este un gigant de gheață. Tot fără suprafață, o săritură pe Uranus ar propulsa un om 0,6 metri.
Neptun, fratele geamăn al lui Uranus, are o gravitație mai mare decât planeta anterioară, iar o săritură, tot ipotetică, ar avea 40 cm înălțime.
Ultima planetă este piticul Pluto, cu o gravitație foarte mică. O săritură în înălțime ar duce un om la 7,6 metri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu