Un nou studiu indică faptul că mediul în care lucrezi îți afectează creierul mai mult decât ai crede în primă instanță.
Publicitate
Fiona Kerr, specialist în sisteme și complexitate neurală la Universitatea din Adelaide și consultant în management pentru câteva dintre cele mai mari companii din lume, a petrecut câțiva ani investigând conexiunea dintre creier, mediul profesional și liderii care le influențează pe amândouă, potrivit News, citat de Playtech.
S-a concentrat în special asupra neurogenezei, care are loc în momentul în care lucrezi într-un mediu creativ, inovator și capabil să te stimuleze, cu oameni care îți plac. Reversul medaliei e exact ceea ce te-ai fi așteptat. Liderii nepotriviți construiesc medii profesionale toxice, care au efecte nocive puternice asupra creierului tău.
Cel mai decent scenariu sumbru e cel în care oamenii pur și simplu devin imuni și se detașează de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Totuși, în cel mai rău scenariu, oamenii încep să aibă teamă, ceea ce generează secreția de cortizol și adrenalină. Cortizolul funcționează precum o pătură chimică asupra creierului, care nu îți permite nici să îți accesezi toate cunoștințele, nici să creezi altele noi.
Cu alte cuvinte, șeful tău poate să te facă să fii mai încet la minte, nu numai să te expună la riscul de infarct din cauza stresului cronic. Kerr a demonstrat că o persoană care lucrează într-un mediu aflat la polul opus va avea un creier diferit, creativ și capabil să facă legături mult mai rapide.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu