Cât de tare îl urăște Ponta pe Băsescu

”Urăsc ceea ce domnul preşedinte Băsescu reprezintă”, a spus Victor Ponta, la ProTv, iar citatul a devenit breaking news, instantaneu. Din punct de vedere al tehnicilor de comunicare, formula este una corectă.

Diplomat, Ponta nu a spus că îl urăște pe Traian Băsescu, ba a mai și precizat că respectă instituția prezidențială. Propagandiștii portocalii nu au ce reproșa, fiindcă enunțul acoperă totul sau nimic. Băsescu poate reprezenta autoritarismul, cezarismul, tehnicile securistice la tocmai făcuse referire premierul, curbele de sacrificiu, sau asociația ”Prietenii lui Emil Boc”.

Cert este că publicul pe care îl vizează USL, respectiv cele 7,4 milioane de români care au votat DA, la referendum, a înțeles că se află pe aceeași lungime de undă cu liderul PSD. Primesc, astfel, răspuns unii liberali, care îl acuzau pe Ponta de lipsa unei reacții mai dure în raport cu președintele. După ce a înșirat mai multe argumente raționale pentru coabitarea între instituții, Ponta a trecut în registrul emoțional, referindu-se la sentimentele sale anti-Băsescu. Marea majoritate a publicului a înțeles, de fapt, că Victor Ponta îl urăște pe Traian Băsescu. Partea cu reprezentarea nu a mai fost reținută, dar a rămas pe bandă, în caz că Monica Macovei sau Cristian Preda încearcă să speculeze momentul, la Bruxelles. Cert este că, până la finalul emisiunii, această declarație politică nu s-a concretizat într-un plan de acțiune.

 Rezonantă cu opinia publică, ”ura” premierului ar trebui să ducă la măsuri concrete pentru rezolvarea cazului: propuneri de modificare a Constituției și proiecte de lege care să dinamiteze sistemul reprezentat de președinte. Dacă astfel de acțiuni vor fi lansate în campania electorală, rămâne de văzut.

Tot neobservată a trecut și remarca privind speranța premierului de a colabora cu un altfel de președinte...din 2014. Evident, și această frază e tot un enunț diplomatic. Dacă declarăm că dorim pace, nu înseamnă că vom refuza un război. Teoretic, dacă Traian Băsescu nu oferă motive pentru o nouă suspendare, urmează să-și ducă la capăt mandatul, a spus, cu alte cuvinte, Victor Ponta. Practic, singura ocazie în care Băsescu ar putea încălca grav Constituția i se oferă acestuia la jumătatea lunii decembrie, dacă refuză să numească un premier USL, după câștigarea alegerilor. Comentariile sarcastice și plantările de pini, în republicile ex-sovietice, nu pot duce la o nouă suspendare, oricâtă ură ar fi, de-o parte sau de alta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel