Cât de toxici sunt, de fapt, sâmburii de cireșe. Riscuri uriașe dacă îi înghiți

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Înghițirea sâmburilor de cireșe ar putea duce la blocarea colonului.

Deși în mod normal scuipi sâmburii când mănânci cireșe, există și cazuri în care poți să-i înghiți accidental. Deoarece sâmburii acestor fructe au unele proprietăți toxice, unii oameni sunt îngrijorați atunci când îi îngurgitează, scrie Healthline.

Cireșele au un sâmbure mic, tare, care le înconjoară sămânța, numită și miez. Sâmburii de cireșe și ai altor fructe conțin însă substanța chimică amigdalină. Amigdalina este o glicozidă cianogenă - o substanță chimică pe care corpul tău o transformă în compusul toxic cianhidric sau cianura de hidrogen.

Cianura de hidrogen interferează cu transportul oxigenului, având potențialul de a dăuna unor organe esențiale precum creierul, inima și plămânii.

Acesta este motivul pentru care e periculos să consumi sâmburi de cireșe. Totuși, amploarea problemelor de sănătate potențiale depinde de cantitatea de cianură la care ești expus.

CITEȘTE ȘI          -        Cea mai eficientă metodă să scoți sâmburii la vișine și cireșe. Ai nevoie de o furculiță și un patent / video

Câtă cianură conțin sâmburii de cireșe?

Când sâmburele de cireșe este mestecat, enzimele plantei intră în contact cu amigdalina, ceea ce duce la formarea cianurii de hidrogen. Toxicitatea cianurilor în corpul uman poate apărea de la 0,2 la 1,6 mg pe kilogram (0,5-3,5 mg pe kg) de greutate corporală. Acesta este echivalentul a 30-240 mg de cianură pentru o persoană care cântărește 68 kg.

Se estimează că un sâmbure de cireșe are 3,9 mg de amigdalină pe gram de fruct, în timp ce cireșul negru are o concentrație puțin mai mică de 2,7 mg pe gram de fruct.

Aceste fructe cu sâmburi pot produce echivalentul a 0,01–1,1 mg de cianură în organism, în funcție de cantitatea consumată. Consumul a doar 3-4 sâmburi de cireșe Morello sau 7-9 sâmburi de cireșe roșii sau negre poate să te intoxice cu cianură de hidrogen.

Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de cireșe, fără să-i mesteci

Nu este un motiv de îngrijorare dacă înghiți accidental câțiva sâmburi de cireșe. Înghițirea nu provoacă toxicitate, dar poate prezenta un pericol de sufocare pentru copiii mici și poate duce la obstrucția colonului.

Cu toate acestea, mestecatul și înghițitul a mai multor sâmburi pot fi periculoase, în special pentru copii.

Intoxicația sau otrăvirea prin ingestia de sâmburi din cireșe, caise și piersici a fost raportată la copii. Simptomele de toxicitate acută includ dureri de cap, greață, convulsii și dificultăți de respirație.

Beneficiile generale ale cireșelor

Compușii cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii au fost identificați și extrași inclusiv din sâmburi cireșe, dar cercetările privind siguranța și eficacitatea acestora sunt în curs de desfășurare.

Antioxidanții sunt substanțe care vă pot proteja organismul de boli, prevenind deteriorarea celulelor. S-a demonstrat că cireșele și extractele din ele reduc nivelul de acid uric și sunt propuse ca tratament pentru gută.

Înghițirea unui număr mic de sâmburi întregi de cireșe este, în general, sigură, dar acestea prezintă un pericol de sufocare și pot obstrucționa colonul în cantități mai mari.

Specialiștii recomandă să scuipi sâmburii atunci când mănânci cireșe și să eviți pe cât posibil să-i înghiți, chiar și accidental.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel