Dacă vrei să lucrezi la SIE, probabil te-ai întrebat cât este salariul.
Salariul minim net al ofiţerilor, la încadrare, în funcţie de domeniul de activitate, este cuprins între 5.000 - 5.500 lei, însă acesta creşte pe măsura promovării în funcţie şi avansării în grad.
Orice angajat al SIE are obligaţia să nu discute/comenteze despre activitatea, persoanele şi sediile acestui Serviciu. Toate datele şi informaţiile referitoare la activitatea şi personalul SIE trebuie să rămână în interiorul instituţiei.
Cadrele SIE îşi pot desfăşura activitatea deschis sau acoperit, în funcţie de nevoile de realizare a securităţii naţionale. Activitatea de tip "deschis" este specifică domeniilor juridic, medical şi logistico-administrativ, iar cea de tip "acoperit" vizează domeniul informativ – operativ (cei care obţin şi prelucrează informaţiile secrete şi confidenţiale).
Pentru cei care îşi desfăşoară activitatea acoperit, identitatea şi calitatea de ofiţeri ai SIE sunt informaţii clasificate, acest fapt reprezentând o condiţie necesară pentru desfăşurarea muncii. Cum ai putea face spionaj dacă s-ar şti că eşti spion?
De aceea situaţiile în care identitatea unui ofiţer de informaţii externe (operativ) devine cunoscută/publică reprezintă deconspirări, iar consecinţele unor astfel de cazuri sunt fie trecerea persoanei în zona neoperativă (dacă deconspirarea s-a produs în împrejurări ce exclud culpa acesteia), fie aplicarea sancţiunilor corespunzătoare încălcării normelor legale.
În privinţa celor care pot cunoaşte calitatea reală a unui ofiţer de informaţii care lucrează acoperit, singura persoană autorizată să afle acest aspect este partenerul de viaţă (soţ/soţie) al celui în cauză. Explicaţia rezidă în faptul că soţul/soţia prezintă acelaşi grad de încredere ca şi ofiţerul, întrucât este supus aceloraşi verificări de securitate.
VEZI ȘI: Test de cultură generală dacă vrei să lucrezi la SIE. Câte răspunsuri ai știut? - https://www.dcnews.ro/test-de-cultura-generala-daca-vrei-sa-lucrezi-la-sie-cate-raspunsuri-ai-stiut_938422.html
În afară de pregătire şi calificare, mai sunt și alte criterii avute în vedere în momentul în care se ia decizia ca o anumită persoană să fie încadrată în SIE.
Mai precis, decizia privind încadrarea în SIE a unei anumite persoane mai are în vedere şi loialitatea indiscutabilă, caracterul, obiceiurile, relaţiile şi discreţia acesteia.
VEZI ȘI: Câte zile de concediu ai dacă lucrezi la SRI. Pe lângă acestea, mai ai o mulțime de concedii, inclusiv de acomodare - https://www.dcnews.ro/cate-zile-de-concediu-ai-daca-lucrezi-la-sri-pe-langa-acestea-mai-ai-o-multime-de-concedii-inclusiv-de-acomodare_938328.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu