Cât mai durează războiul? Chirieac: Nu va fi uşor. Suntem într-o zonă SF unde orice e posibil. Important e ce facem cu energia, că asta ne rupe în două!

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Cât mai ţine conflictul din Ucraina? Ce se va întâmpla cu Federaţia Rusă? La ce riscuri ne expunem în continuare? 

Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit în direct la Realitatea TV unde a explicat de ce crede că războiul din Ucraina nu se va încheia, la propriu, prea curând. 

"La un moment dat lucrurile se vor epuiza. Opinia mea este că va fi un conflict îngheţat. Nu vom avea uşor o soluţie, fiindcă Ucraina vrea Crimeea înapoi iar Rusia nu va da Crimeea sub niciun motiv, poate că ceva regiuni din Donbass. Problema fundamentală care se pune este cât va dura rărboiul şi cât de tare ne putem adapta, şi vom fi obligaţi s-o facem, la noile perspective energetice. Despre asta este vorba! Aţi văzut... SUA au anunţat fuziunea nucleară. Aduni doi atomi de hidrogen, practic n-ai poluare şi ai mai multă energie decât faci. Fuziune nucleară... deci un Soare. Eh, normal, fuziunea nucleară ar trebui să satisfacă nevoia de energie a lumii. Acum, că o fi gata în 10 ani sau în 20 de ani... deocamdată în laborator s-a petrecut. Pe de altă parte, vedeţi Germania că de 20 de ani încearcă să folosească hidrogenul drept combustibil, încă nu au reuşit. Problema e ce faci cu energia? Că asta ne rupe în două!", a declarat Bogdan Chirieac. 

Reamintim că Rusia a respins propunerea Kievului privind un summit pentru încheierea războiului organizat până la finalul lunii februarie la ONU și mediat de secretarul general António Guterres. Adjunctul şefului misiunii diplomatice ruse pe lângă Naţiunile Unite, Dmitri Polianski, a reacționat marți, comparând propunerea Kievului cu o eroare de calculator, numind-o „diplomație 404”.

Bogdan Chirieac a comentat: "Multă lume spune că, după războiul din Ucraina, Rusia va face implozie. Federaţia Rusă e compusă din 89 de republici şi teritorii autonome şi multe dintre ele ar vrea să scape de sub jugul Moscovei, să aibă propria politică, să devină state independente după modelul fostei URSS, ca să spunem aşa. Nu ştiu, deocamdată, cum e posibil lucrul ăsta şi văd că nimeni, nici kremlinologii de la Departamentul de Stat care nu întotdeauna înţeleg ce se întâmplă la Moscova, nici noi (însemnând românii, polonezii, ungurii) care am avut cizma rusească pe grumazul nostru, nu putem spune exact cum s-ar petrece asta".

Se rupe Rusia?

"Da! Poate fi învinsă Rusia. Dar cu ce cost? Ne-am dori o Rusie în haos cu arme nucleare la purtător? Departamentul de Stat al SUA a spus oficial că nu doreşte ruperea Rusiei. A mai fost acest pericol în 1991 la dispariţia fostei URSS. Atunci, valul schimbării a lovit atât de puternic, când s-au rupt republicile sovietice, încât a fost un pericol ca şi Rusia să se rupă la rândul ei. Au intervenit Puterile Occidentale, inclusiv în Ucraina, le-au evacuat armele nucleare, inclusiv din Belarus şi Kazahstan, şi a rămas numai Federaţia Rusă ca succesor al URSS. Suntem, ca să spunem aşa, într-o zonă din asta de SF unde se poate întâmpla orice. De multe ori ne-am pierdut simţul realităţii, poate că şi vodka, din nefericire, ajută mult prea mult, şi cu rachete nucleare vă daţi seama că poţi schimba viaţa pe pământ!" a adăugat, pe o notă de îngrijorare, Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel