Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre ajutorul financiar pe care România îl acordă Ucrainei.
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit la Antena 3 CNN despre ajutorul financiar pe care România îl acordă Ucrainei, în contextul războiului.
"Pe surse am aflat că sprijinul României pentru Ucraina direct este evaluat cam la 0,5% din PIB-ul țării noastre. Cu totul, cu sprijinul indirect, este peste 1%. Dacă adăugăm aici și pierderile fermierilor români, efortul pe care îl face România este uriaș. Pentru apărarea țării abia de anul acesta oferim 2,5% din PIB și peste 1% ne costă anual războiul din Ucraina. Deci din acest punct de vedere efortul României este enorm.
Plus că iată, ești și un fel de țintă colaterală pentru că într-adevăr, Rusia mă îndoiesc foarte tare că a vrut să provoace România și NATO cu dronele acestea, dar ei atacă porturile dunărene ale Ucrainei pentru a împiedica exportul de cereale, deci Bucureștiul ar trebui să facă lucrul acesta cunoscut, mai cunoscut, și public, dar și la Washington, și la Bruxelles deoarece există compensații din partea Uniunii Europene, nu ne vor fi acordate nouă deoarece nu avem un lobby suficient de puternic", a declarat analistul politic Bogdan Chirieac.
Întrebat dacă s-ar putea să și primim ceva bani de la UE în cele din urmă, Bogdan Chirieac a spus: "Sume mult mai mici decât efortul pe care îl face România, poate de nivelul câtorva zeci de milioane de euro. Nici nu putem cere mai mult ținând seama de câte miliarde de euro ne-a alocat Uniunea Europeană, bani pe care noi nu putem să-i absorbim, la sfârșitul anului este vorba să dăm 7 miliarde de euro înapoi din exercițiul 2014-2020 sau nu îndeplinim criteriile pe care noi singuri ni le-am impus în PNRR, unde sunt 15 milioane bani gratis și 15 miliarde de euro aproximativ împrumut pe 30 de ani cu dobândă de 0,5% pe an.
Vă dați seama cât e dobânda acum, 7-8%, iar Uniunea Europeană ne-a dat banii ăștia cu 0,5%, deci Europa îți dă bani, dar acest lucru îl poți juca diplomatic, adică să te lase să ai deficit mai mare anul acesta pentru că Guvernul nu și-a făcut datoria, totul pentru a împiedica majorarea de taxe și impozite care înseamnă frânarea bruscă, aterizarea forțată, de-a dreptul prăbușirea economiei românești, că despre asta este vorba".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu