Un român care s-a chinuit 11 ani să facă un credit ipotecar în Marea Britanie a câştigat o locuinţă de vis cu un bilet de tombolă care costa doar 2 euro.
Acesta a participat la o tombolă, unde premiul cel mare era un apartament luxos. Conform Adevărul, românul a cumpărat 200 de bilete de câte 2 lire sterline, după ce i s-a refuzat cererea de credit ipotecar.
"Sincer nu pot să cred, nu câștig niciodată nimic. Acest lucru mi-a schimbat viața pentru totdeauna. Închiriem locuințe de 11 ani și acum eu și familia mea putem avea în sfârșit un loc al nostru”, spune George.
Apartamentul în care s-a mutat familia de români este modern, complet echipat și utilat.
Apartamentele sunt oferite de o companie care le finanţează cu ajutorul biletelor cumpărate la tombolă.
"De exemplu, dacă o proprietate valorează 300.000 de lire sterline și fiecare bilet este de 3 lire sterline, trebuie să vindem 100.000 de bilete pentru a finanța proprietatea. De asemenea, trebuie să vindem bilete și pentru a ne acoperi costurile de desfășurare a unui concurs. Inițial, m-am hotărât să-mi vând casa în timpul pandemiei, pentru că aveam deja a doua locuință. Mi-am anunțat intenția de a organiza o tombolă și am fost inundat de mesaje. Așa că am decis să fac asta în continuare”, spune Daniel Twenefour, unul din fondatorii companiei.
Un indicator îngrijorător arată că România este pe locul al doilea în UE după rata tinerilor care nu sunt incluşi în sistemul de învăţământ sau în câmpul muncii. Cu alte cuvinte, nu ne prea place nici să muncim, dar nici să studiem.
"Într-adevăr, România nu se mai regăseşte în topul ţărilor ce raportau o rată medie a carierei de 40 de ani, a coborât cu aproximativ o decadă în sensul acesta - vârsta medie de carieră este acum 30 de ani. Motivele pot fi mai multe. Dintre acestea cred că trebuie menţionat trendul migraţionist care a caracterizat scăderea demografică a României în ultimii ani şi a fost declanşată de nevoia unei remuneraţii corespunzătoare pe anumite categorii de joburi. Sunt români care ştim foarte bine că din 2016-2017 încoace au plecat în masă şi astfel diaspora a crescut semnificativ.
Ştim că România reprezintă în continuare un mediu permisiv pentru plata la gri sau la negru, asta înseamnă statistici raportate eronat. Cred că este important să se pună ceva accent pe proiectul acesta de "cloud guvernamental", să putem să vedem cu adevărat cum stau lucrurile în baza datelor furnizate de instituţii care se ocupă de statistica în România.
Un studiu pe care l-au realizat colegii mei arată faptul că în două treimi din teritoriul României există un număr mai mare de pensionari decât cel al angajaţilor. Ce spune asta? Spune că nu suntem adepţii mai multor joburi sau preferăm, mai degrabă, lucrul la gri sau la negru pentru că ăsta este şi mediul fertil pe piaţa muncii din România. Nu se sancţionează sub nicio formă acest "tratament" profesional.
E deja lucru ştiut şi confirmat că tot mai mulţi tineri preferă să muncească în străinătate pentru că în România nu-şi găsesc locul potrivit şi nici domeniul pentru care s-au pregătit în liceu sau în facultate. Trendul migraţionist nu a apărut neapărat din nevoia de respect comunitar, spre exemplu. Au plecat şi pentru asta, bineînţeles, dar au plecat şi pentru a fi plătiţi corespunzător nivelului de educaţie pe care l-au atins. Cu alte cuvinte, am o licenţă echivalată la nivel european sau chiar şi peste ocean şi pot să văd pe piaţa online a locurilor de muncă un job unde sunt plătit de 3-4 ori mai bine, în alte state. Prin urmare, un astfel de motiv poate să declanşeze decizia de a părăsi ţara în favoarea unor joburi mai bine plătite, ceea ce s-a şi întâmplat şi se întâmplă în continuare" a spus sociologul Antonio Amuza într-o intervenţie la Digi24.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci