Ludovic Orban a anunţat joi seară că demisionează din PNL săptămâna viitoare, după ce preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier, dar şi după zvonurile conform cărora PSD ar urma să susţină un Guvern minoritar PNL-UDMR.
"Partidul Național Liberal nu mai există, forurile statutare nu mai există, PNL este o prelungire fără voință care nu mai ține cont de dorința cetățenilor, de voința membrilor de partid. E pur și simplu o conducere plină de obediență care nu are niciun fel de coloană vertebrală, niciun fel de opinii și niciun fel de păreri.
Pentru mine, decizia lui Iohannis de a forța conducerea PNL, de a-l impune pe Ciucă, la înțelegere cu PSD este o decizie care reprezintă o trădare gravă a legăturilor care au votat cu Klaus Iohannis și în primul tur și în al doilea tur și o trădare gravă a legăturilor care au votat PNL tocmai pentru a ține PSD departe de guvernare. (...)
Eu categoric nu voi vota pe domnul Ciucă, iar pentru mine asta e picătura care a umplut paharul. Săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL", a declarat Ludovic Orban la B1 TV joi seară.
Dar cât pierde cu adevărat PNL după plecarea lui Ludovic Orban, alături probabil de cei apropiaţi lui? La votul pentru cabinetul Cioloş au fost înregistrate 88 de voturi PENTRU, în contextul în care USR are doar 80 de parlamentari.
Asta înseamnă că un număr de cel mult opt parlamentari apropiaţi lui Ludovic Orban şi opuşi lui Florin Cîţu au votat pentru Guvernul Cioloş. În configuraţia parlamentară actuală, unde 1% din membrii Parlamentului înseamnă 4,5 parlamentari, putem estima că Ludovic Orban are de partea sa mai puţin de două procente din Parlament. Asta în condiţiile în care nu îi numărăm ca posibili votanţi ai Guvernului Cioloş şi pe cei din grupul minorităţilor naţionale, care au anunţat că vor vota fiecare după cum le dictează conştiinţa.
Potrivit unor surse citate de Realitatea Plus, fostul președinte al PNL va părăsi grupul parlamentar al PNL și va conduce un nou partid, numit „Forța Liberală”. Decizia acestuia vine după ce conducerea PNL a fost preluată de Florin Cîțu, iar fostul președinte al liberalilor a nu s-a regăsit în noua formulă.
Alături de el ar fi, conform surselor, alţi 40 de liberali nemulţumiţi. Revenind la calculul de mai sus, ar însemna că aproximativ 10% din configuraţia parlamentară ar fi de partea lui Orban. Doar că estimările analiştilor şi sociologilor prevăd o scădere a intenţiei de vot pentru PNL la alegerile din 2024, în condiţiile actuale ale guvernării, tot cu 10 procente, de la 25 %, cu cât s-a intrat în decembrie 2020, la 15%.
Ceea ce înseamnă că, şi dacă nu ar pleca din grupul parlamentar al PNL, acei parlamentari oricum nu s-ar mai regăsi pe listele partidului în 2024.
Forţa lui Ludovic Orban s-a văzut însă la votul pentru cabinetul Cioloş: cel mult 8 oameni!
*acest articol reprezintă o opinie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu