Noile cercetări au arătat că consumul acestei legume înainte de antrenament îmbunătățește semnificativ forța și rezistența musculară, permițându-vă să ridicați greutăți mai mari și să efectuați mai multe serii de antrenament.
Această legumă se laudă cu numeroase proprietăți: este bogată în săruri minerale precum potasiul (important pentru funcționarea mușchilor și a inimii) și în fibre, care contribuie la buna funcționare a intestinului. În plus, este bogată în antioxidanți și antiinflamatoare, care ajută în caz de colită și constipație.
Sfecla roșie este și una dintre cele mai comune surse de nitrat alimentar, principala componentă bioactivă cu efecte relevante asupra performanței fizice sau a sistemului cardiovascular.
Nitrații de sfeclă roșie permit organismului nostru să producă mai mult oxid nitric (NO), un compus esențial care, acumulându-se în sânge și țesuturi, îmbunătățește circulația sângelui, tensiunea arterială, tonusul vascular și vasodilatația, reducând riscul de hipertensiune arterială, ateroscleroza și boala ischemică. Nitrații au fost, de asemenea, asociați cu o performanță fizică îmbunătățită la sportivi, scrie Today.
O confirmare suplimentară a puterilor incredibile ale acestei legume vine dintr-un nou studiu al Universității din Exeter, Marea Britanie și al National Institutes of Health, din Statele Unite.
Oamenii de știință au descoperit niveluri mai mari de nitrați în mușchii persoanelor care au consumat sucul de sfeclă roșie, comparativ cu grupul celor care nu au consumat deloc acest suc.
Folosind impulsuri electrice, au măsurat și forța musculară sau forța aplicată de mușchi atunci când aceștia s-au contractat și au constatat o creștere semnificativă a nivelului de nitrați în mușchi. În timpul exercițiilor, cercetătorii au descoperit că această creștere a nitraților a determinat o creștere cu 7% a forței musculare, comparativ cu grupul placebo.
Sfecla roșie a fost clasificată de Institutul Australian de Sport(AIS) ca supliment alimentar de grupa A. Aceasta înseamnă că există dovezi științifice substanțiale care susțin utilizarea acestuia în sport.
În special, AIS recomandă consumul de sfeclă (fie el suc, pulbere sau hrană) pentru antrenamente și evenimente competitive care durează 4-30 de minute și în sporturile de echipă cu exerciții fizice intermitente. Pentru performanțe optime, cel mai bine este să preferați un produs pe bază de sfeclă care conține între 350 și 600 mg de nitrat anorganic.
Ținând cont de faptul că aproximativ 100 g de sfeclă roșie conțin aproximativ 250 mg azotat, este necesar să se consume cel puțin 200 g pentru a obține o îmbunătățire vizibilă. De asemenea, pentru a lăsa timp ca nitrații să fie transformați în oxid nitric și absorbiți în fluxul sanguin, consumați produsul cu 2-3 ore înainte.
Pentru a obține beneficii suplimentare, AIS recomandă, de asemenea, să bei suc de sfeclă roșie chiar și cu câteva zile înainte de antrenament sau competiție și să nu folosești produse antibacteriene precum apă de gură, gumă de mestecat sau acadele imediat după, deoarece acestea ucid bacteriile din gură necesare pentru a transforma nitrații în nitriți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News