EXCLUSIV  Cât te costă să înveți în străinătate. Țara în care taxele pentru facultate se calculează în funcție de venitul părinților

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa: Freepik

Ilinca Panait, o studentă româncă ce urmează cursurile Universității King's College London, a vorbit despre costurile facultății în străinătate. 

"În Franța, din câte știu eu, taxele sunt mai accesibile și sunt cumva personalizate pe venitul părinților. Există niște întrebări din care se deduce cumva venitul părinților, posibilitățile materiale ale acestora și apoi, în funcție de asta, taxele sunt mai mici sau mai mari.

În Anglia, taxele înainte de Brexit au fost în jur de 9.000 de lire, dacă nu mă înșel. După Brexit, au crescut. Acum, noi plătim taxele studenților internaționali. Ceea ce plăteau să zicem cei din America sau cei din Asia chiar și înainte de Brexit, care pot să fie oriunde, între 20.000-30.000 de lire pe an. Ceea ce este o sumă mare. Și este și în funcție în special de program, dacă are laboratoare sau nu. În general, programele cu laboratoare, cum ar fi nu știu medicina sau chiar și computer science de multe ori sunt mai scumpe.  Strict taxele de școlarizare în Anglia", a explicat Ilinca Panait, în emisiunea Departe de România, de la DCNews TV.

Costuri de pregătire

"Pentru programul meu de licență a fost nevoie doar de rezultatul din Bacalaureat pentru a intra la facultate. Am avut ceea ce numesc ei un conditional offer prima oară, adică o ofertă condițională în care ei spun "ne place de tine, ai luat note bune în liceu, dar vrem la bac să iei nota 9,5". În momentul în care dai bacalaureatul și îndeplinești această condiție, ei transformă oferta în unconditional offer, adică nu mai este condițională. Poți să te duci să te înscrii la facultate efectiv. Pentru mine asta a însemnat, să zicem, niște costuri de pregătire pentru bacalaureat cu ce înseamnă ele... meditații ș.a.m.d. plus examene de engleză și cam atât", a spus studenta.

Cum se intră la King's College London

"Se aplică pe o platformă și acolo pui toate detaliile tale - nume, prenume, dar și ce ai studiat în liceu și o scrisoare de intenție. În scrisoarea respectivă de intenție, tu scrii practic de ce vrei să participi la acest program. În scrisoarea respectivă, care e destul de scurtă, acum că stau să mă gândesc, comparativ cu restul textelor pe care le-am scris în timpul facultății, trebuie să înglobezi practic tot ce ai făcut tu până în clasa a XII-a, activități extracurriculare, premii la olimpiadă, orice alte activități pe care le-ai mai făcut, care sunt relevante pentru cursul la care vrei să participi. Trebuie înglobate într-o manieră extrem de convingătoare ca să intri la facultate, pentru că prin asta se face principala diferențiere, cel puțin în Anglia", a explicat Ilinca Panait.

"Partea bună este că poți să faci cinci aplicații, poți să aplici la cinci programe diferite de la cinci facultăți și toată lumea te sfătuiește să aplici la ce ar fi ideal pentru tine, la ce ți-ai dori să intri și să mai ai două facultăți unde ești destul de sigur că o să intri, ca note în special", a mai spus tânăra.

King's College London a fost înființată de regele George al IV-lea și Ducele de Wellington în 1829, statutul său regal fiind precedat în Anglia numai de către cel de la Universitatea Oxford și Universitatea Cambridge. King's College are o reputație solidă academică, în 2009 fiind clasată pe locul al patrulea în Marea Britanie, șase în Europa și șaisprezece în lume în topul instituțiilor superioare de învățământ. Se predau cursuri de licență în istorie, politică, psihologie, filosofie, clasice, muzică, stomatologie, drept și medicină.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel