Cercetătorii australieni cred că au descoperit exact cât timp ar trebui să stăm jos, să dormim, să stăm în picioare și să facem exerciții fizice în fiecare zi pentru a avea și a păstra o inimă sănătoasă.
Experții au avertizat ani de zile că lipsa mișcării pe o perioadă lungă de timp crește riscul de numeroase probleme de sănătate, inclusiv obezitate, diabetul de tip 2 și cancerul.
Puțin peste două ore pe zi ar trebui să fie dedicate mișcării, fie că vorbim de sala de sport sau o plimbare.
Exercițiile fizice ușoare, cum ar fi efectuarea treburilor casnice sau pregătirea cinei, ar trebui să reprezinte alte două ore.
Când vine vorba de somn, opt ore și douăzeci de minute de somn sunt esențiale.
Dar oamenii vor simți beneficiile de durată ale acestor măsuri asupra sănătății inimii doar dacă le vor practica în mod regulat, au spus cercetătorii.
Dr. Christian Brakenridge, autorul studiului și expert în fiziologia exercițiilor fizice la Swinburne University of Technology, Melbourne, a adăugat: "Pentru diferiți indicatori de sănătate, de la circumferința taliei la glucoza la jeun (pe nemâncate), ar exista niveluri diferite pentru fiecare comportament. Această defalcare cuprinde o gamă largă de markeri de sănătate și converge spre cele 24 de ore asociate cu o sănătate optimă generală".
El a adăugat: "Bineînțeles, mișcarea cât mai mult posibil este întotdeauna încurajată, în condițiile în care o mare parte din viață ne obligă să stăm în fața ecranelor. Un timp mai scurt petrecut stând jos și mai mult timp petrecut în picioare, făcând activitate fizică și apoi completând cu un somn corespunzător, oferă un mare impuls pentru sănătatea noastră cardiometabolică".
Cercetătorii au analizat datele a peste 2.300 de voluntari, cu vârsta medie de 60 de ani. Un sfert dintre ei aveau diabet de tip 2.
Aceștia le-au urmărit activitatea timp de opt zile cu ajutorul unui mic monitor purtat pe coapse, calculând timpul total petrecut de fiecare dintre ei stând jos, în picioare și dormind.
Echipa a comparat apoi markerii de sănătate dintre participanți, inclusiv circumferința taliei și nivelurile de glucoză și insulină.
Factorii care ar putea influența rezultatele, istoricul fumatului, educația și dieta, au fost, de asemenea, luați în considerare.
Cercetătorii au constatat că cei cu markeri "optimi" au petrecut "substanțial" mai puțin timp stând jos, mai mult timp în picioare și "un timp substanțial mai mare fiind activi din punct de vedere fizic".
De asemenea, cei cu diabet de tip 2 și care aveau o "compoziție optimă în medie" au favorizat niveluri mai mari de timp de somn.
Studiul sugerează că statul în picioare timp de cel puțin cinci ore pe zi este vital pentru o sănătate "optimă".
În revista Diabetologia, cercetătorii au adăugat: "Comportamentul sedentar este asociat în mod negativ cu sănătatea cardiometabolică. Mai puțin timp petrecut în sedentarism și mai mult timp dedicat activități fizice este asociat cu o îmbunătățire a glicemiei plasmatice, a sensibilității la insulină, a nivelului de insulină, a procentului de grăsime și a nivelurilor de triacilglicerol și colesterol".
Aceștia au recunoscut, totuși, că datele reprezintă doar "o recomandare", iar utilizarea timpului de către oameni trebuie să fie "realistă și echilibrată".
Este posibil să existe probleme în ceea ce privește diferențierea exactă a timpului petrecut de participanți pentru fiecare dintre tipurile de activitate măsurate.
De exemplu, statul în picioare a fost înregistrat ca fiind foarte asemănător cu implicarea într-o activitate fizică ușoară.
Dr. Brakenridge a adăugat că activitățile pe care oamenii le preferă în detrimentul altora ar avea un impact natural asupra rezultatelor.
"Dormitul poate fi dăunător pentru sănătate dacă înlocuiește timpul de exerciții fizice, dar benefic dacă înlocuiește comportamentul sedentar. De aceea, avem nevoie de orientări integrate care să ia în considerare întregul spectru al comportamentului uman", spune acesta.
El a adăugat: "Oamenii pot pleda pentru mai mult timp de exerciții fizice, deși nu este fezabil să avem 10 ore de exerciții fizice și zero ore de comportament sedentar - utilizarea timpului trebuie să fie realistă și echilibrată. De asemenea, este important să recunoaștem că aceste date reprezintă o recomandare pentru un adult capabil. Cu toții avem considerații diferite și, mai presus de toate, mișcarea ar trebui să fie distractivă", conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu