Specialiştii au analizat cât timp poate fi folosită o mască tip FFP 2.
Centrul pentru Controlul şi Prevenire Bolilor din SUA spune că lucrătorii din domeniul sănătăţii pot purta o mască N95 de până la cinci ori. Dar experţii spun că felul în care o persoană obişnuită poate purta în siguranţă o mască variază în funcţie de modul în care este folosită.
Perioada de timp în care o mască este purtată este mai importantă decât frecvenţa cu care este purtată, spune Richard Flagan, care studiază măştile şi aerosolii la California Institute of Technology.
În general, el recomandă limitarea utilizării unei măşti FFP2 la aproximativ două sau trei zile.
Cu fiecare respiraţie pe care o faceţi cu o mască de acest tip, particulele se acumulează pe mască, spune Flagan. Acest lucru ar putea îngreuna respiraţia dacă masca a reţinut o mulţime de particule.
"Acestea degradează performanţa măştii", spune Flagan.
Banda elastică de pe mască ar putea, de asemenea, să se uzeze şi să nu se mai potrivească la fel de bine în jurul feţei. De asemenea, s-ar putea să se murdărească sau să se ude, mai ales dacă este folosită în timpul unor activităţi fizice.
Acest tip de măşti nu pot fi spălate, acestea trebuie aruncate odată ce s-au uzat, informează Mediafax.
Paxlovid, pastila împotriva COVID-19 dezvoltată de Pfizer, a fost autorizată şi de Comisia Europeană, la o zi după ce Agenţia Europeană a Medicamentului a dat undă verde. "Sunt ştiri importante în ceea ce priveşte terapiile contra COVID-19. Comisia Europeană a autorizat folosirea Paxlovid în UE. Este un pas important pentru ca cetăţenii să aibă acces la terapii promiţătoare. De asemenea, reprezintă a doua linie de apărare împotriva pandemiei, după vaccinare", a scris comisarul european Stella Kyriakides pe Twitter.
Agenţia Europeană a Medicamentului, undă verde pentru pastila anti-COVID-19 de la Pfizer
EMA a aprobat joi, în mod condiționat, utilizarea pilulei antivirale COVID-19 de la Pfizer pentru tratarea adulților cu risc de îmbolnăvire severă, în condițiile în care Europa se străduiește să își consolideze arsenalul pentru a lupta împotriva variantei Omicron, scrie Reuters. Aprobarea de către EMA permite statelor membre ale UE să folosească un nou instrument pentru a combate COVID. Italia, Germania și Belgia se numără printre puținele țări din UE care au cumpărat medicamentul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu