Laptele este printre cele mai consumate produse lactate, cu multiple beneficii pentru sănătate. Cât timp poate fi acesta păstrat după deschidere.
Vremurile pe care le trăim, cu prețuri ridicate la alimente, ne determină pe cei mai mulți dintre noi să acordăm o atenție deosebită alimentelor pe care le consumăm, atât din punct de vedere al calității și cantității, dar și al termenelor de valabilitate. De altfel, termenul de valabilitate este o obligativitate a producătorului, însă nu trebuie să aruncăm imediat produsul care a ajuns la termen.
”Expiră la, lucru care în capul nostru duce automat la ideea de s-a stricat, deci dacă este expirat este automat impropriu de consum. Mai avem un tip, A se consuma înainte de, adică este cel mai bun înainte de data respectivă. Acest lucru s-a dovedit a fi, în fapt, o recomandare corectă, care să ne mai lase și pe noi, ca oameni, să ne folosim simțurile.
Din punctul de vedere al producătorului, întrunește nu doar proprietățile legate de siguranța alimentară, dar tot ce înseamnă gust, consistență, aspect care să fie tot. Asta nu înseamnă că se pierde din calitățile pe care acesta le consideră importante”, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic, într-o emisiune de la Pro Tv.
Laptele este un aliment de bază în aproape fiecare gospodărie, excepție poate doar în cazul celor care au intoleranță la lactoză. Laptele este o sursă excelentă de nutrienți necesari pentru creștere și dezvoltare.
Cum, de fiecare dată când deschideți frigiderul vedeți un recipient cu lapte, este importat de știut câtă vreme se poate păstra acesta, după desigilarea ambalajului.
Ca aproape orice alt aliment, și laptele este perisabil, de acea este foarte recomandat să îl puneți la rece în termen de 2 ore de la deschiderea ambalajului, fie că vorbim de sticlă, pet sau TetraPack.
În ceea ce privește calitatea laptelui, aceasta scade de la o zi la alta, chiar și dacă este depozitat în frigider. Astfel, dacă este depozitat corespunzător, laptele începe să se acrească în 8-10 zile, însă acest lucru depinde de tipul de lapte, de expunerea la aer, dar și de temperatura de depozitare.
Laptele desigilat este mai expus la oxidare, fapt de duce la o dezvoltare mai rapidă a bacteriilor, precum și la stricarea mai repede a laptelui, chiar dacă este în termen.
Fiecare tip de lapte are un termen de valabilitate diferit, astfel:
- Laptele degresat sau cu conținut redus de grăsime are o durată de valabilitate de până la 7 zile
- Laptele integral, însă, se poate acri în cinci zile
- Laptele degresat și laptele fără lactoză, pe de altă parte, pot fi păstrate timp de aproximativ 10 zile.
De asemenea, o sticlă de lapte praf parțial folosită are un termen de valabilitate de doar 1 oră.
Laptele conține bacterii care provoacă fermentarea, ceea ce duce la stricarea laptelui. Acesta are trei componente principale: apă (80%), grăsime (10%) și proteine (10%). Aceste trei componente sunt necesare pentru dezvoltarea bacteriilor care facilitează procesul de fermentare.
Congelarea laptelui este o metodă foarte bună de păstrare a acestuia pentru mai multă vreme. Se poate congela în ambalajul original, dar și porționat, în tava de cuburi de gheață, aceasta din urmă variantă fiind eficientă în cazul în care sunteți iubitor al cafelei cu lapte, dar și vara, când puteți consuma ice-tea sau ice-coffee, scrie Curly Tales.
Citește și: Cum să-ți faci unt de arahide acasă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News