Consumul de droguri este periculos nu numai pentru sănătate, ci şi pentru urmările grave pe care le are, de la accidente până la sinucideri. Indiferent dacă este vorba de cocaină, heroină sau canabis, drogurile se menţin în organism mai mult timp, de la câteva ore până la o săptămână sau chiar două.
Urmele drogurilor nu se şterg imediat din organism. Eliminarea substanţelor cu efect psihoactiv poate fi diferită de la persoană la alta, în funcţie de masa corporală, nivelul de hidratare sau de metabolism, scrie drugs.ie. Drogurile pot fi depistate cu ajutorul unor teste de sânge, de urină şi de păr. Astfel de analize pot fi făcute în scop medical ori în cazul sportivilor (antidoping) sau post-mortem, pentru a stabili cauza decesului.
În mod normal, drogul, indiferent de tipul lui, nu este detectat la analizele uzuale de urină, de aceea a fost creat un test special antidrog. Acesta este realizat prin metoda imunocromatografică pentru droguri precum: amfetamine, metamfetamine, barbiturice, benzodiazepine, cocaină, cannabis, metadonă, opiacee, morfină, fenciclidina, MDMA (Ecstasy), TCA (antidepresive triciclice).
Droguri precum LSD sau amfetaminele se elimină prin urină în 3 zile. În schimb, urmele de canabis pot persista până la 30 de zile de la consum în urină şi este depistat la testele specifice.
Urmele de amfetamine pot fi detectate în sânge la 8 până la 12 ore după consum. Urmele de alcool rămân aproximativ 12 ore, la fel ca heroina, iar cele de cocaină sunt detectabile după 45 de ore. În cazul canabisului, urmele acestuia pot fi depistate aproape 13 zile.
În afară de LSD, care poate fi detectat după trei zile, testele care folosesc părul pentru depistarea drogurilor sunt cele care „trădează” cel mai mult, informează sciencepost.fr. În păr, drogurile pot fi depistate chiar şi după 90 de zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu