Cât timp rezistă alimentele în congelator

Cât timp rezistă alimentele în congelator / Foto: Pixabay, de congerdesign
Cât timp rezistă alimentele în congelator / Foto: Pixabay, de congerdesign

Află în articol cât rezistă alimentele în congelator.

Unele alimente pot fi păstrate în congelator luni întregi sau chiar ani. Prin expunerea la temperaturi foarte scăzute, de -18 grade Celsius, bacteriile nu se mai pot dezvolta pe alimente, însă, în timp, calitatea acestor alimente scade.

FreezerLabels.net a realizat un infografic în care prezintă cât timp poate fi păstrat la congelator fiecare aliment. De exemplu, fripturile de porc sau de vită, dar şi carnea curcan sau de pui congelate întregi pot fi păstrate în siguranţă chiar şi un an de zile, scrie Huffington Post, potrivit Realitatea.net.

Viţelul şi mielul trebuie congelate doar 9 luni, la fel şi bucăţile de pui sau curcan. Organele interne (limbă, inimă, ficat, rinichi) se păstrează doar 3-4 luni. Carnea gătită se poate congela 2-3 luni, şunca doar o lună, iar cârnaţii cel mult 1-2 luni. Pâinea poate fi păstrată 2-3 luni, iar prăjiturile între 2 şi 4 luni. Peştele poate fi congelat între 2 şi 6 luni, iar în cazul homarilor sau al crabilor termenul poate fi extins la 1 an de zile. Legumele sau fructele pot fi congelate, chiar şi un an de zile, iar supele sau tocăniţa 2-3 luni.

Cum se congelează corect carnea tocată

O modalitate benefică prin care putem creşte calitatea produselor din carne pe care le consumăm este ca acestea să fie proaspete. Dacă acest lucru nu este întotdeauna posibil, se recomandă cel puţin să le congelăm acasă şi să nu cumpărăm produse congelate. Când congelăm carnea tocată acasă, însă, există întotdeaunea inconvenientul prelucrării ei ulterioare.

De obicei trebuie să modelăm carnea tocată când este dezgheţată, dar cât este încă rece. Acest lucru provoacă un disconfort degetelor noastre. Simţim furnicături din cauza îngheţului, iar pentru persoanele cu alergie la frig asta poate duce la consecinţe mult mai periculoase pentru piele, scrie Rador, citând Actualno.

Prin urmare, chiar înainte de a congela carnea tocată, modelaţi-o astfel încât să fie ulterior cât mai uşor de desprins şi de folosit.

Alimentele pe care nu ar trebui să le congelezi niciodată

Există câteva alimente pe care nu ar trebui să le congelezi niciodată.

Metoda extrem de populară de depozitare în congelator a unor alimente pentru a fi congelate nu este potrivită pentru unele alimente. După cum a explicat nutriţionistul Maria Muhina, după congelare, unele alimente îşi pierd valoarea nutritivă. De exemplu, clorofila şi vitaminele sunt distruse din verdeaţă, iar proprietăţile antioxidante sunt, de asemenea, reduse. 

După decongelare, verdeaţa poate fi folosită doar ca sursă de fibre.  Roşiile decongelate, dovleceii şi castraveţii sunt potrivite doar ca ingrediente pentru a face supe, sosuri şi alte feluri de mâncare fierbinţi - prin congelare se pierde din densitatea lor, scrie Rador, citnd Rosbalt.

Şi produsele lactate îşi pierd din valoarea nutriţională, dacă sunt congelate. Acest fapt se datorează unei modificări în structura proteinei, are loc o rupere a legăturilor proteice şi denaturarea acesteia. La decongelare acestea arată ca un chefir, practic, coagulat, de proastă calitate, cu dungi grosiere de zer, mai avertizează expertul în nutriţie.

Congelarea nu este indicată nici pentru nuci - temperaturile sub zero grade afectează negativ activitatea acizilor graşi polinesaturaţi, a remarcat specialistul. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel