Sorin Minea, președintele sindicatului Romalimenta, a vorbit despre evoluția produselor alimentare, în special despre utilizarea aditivilor și a metodelor de conservare.
Sorin Minea a vorbit despre introducerea monoglutamatului și a aromelor în produsele alimentare în anii '95-'96. La vremea aceea, el a privit cu scepticism aceste ingrediente, susținând că nu vor avea succes pe piață, din cauza gustului dulceag neplăcut, în contrast cu produsele sărate românești. El a povestit că reprezentantul firmei i-a spus că produsele tradiționale vor dispărea în 10 ani, având în vedere tendințele de consum. De asemenea, Sorin Minea a subliniat că reducerea sării, considerată periculoasă, duce la utilizarea zahărului ca alternativă, ceea ce afectează conservarea produselor nesărate, care necesită aditivi pentru a rezista.
„Eram în anii '95-'96, venise o firmă din afară și erau primii care băgaseră monoglutamatul în produs și niște arome. Și le-am spus: „Nu o să vindeți niciodată, e dulceag, e scârbos. Eu sunt obișnuit cu produsele sărate, românești”. Se uita la mine și mi-a spus: „În 10 ani, ale tale vor pica. Astea, niciodată, pentru că asta e tendința.”
S-a redus sarea că sarea e periculoasă. Sarea e conservant, alt conservant e zahărul. Dacă reduci sarea, pui zahăr. O pastramă nesărată nu are cum să reziste. Când vezi și termenul de valabilitate și lipsa de sare, te miri că s-au băgat aditivi? Păi altfel cum poate să reziste?", a spus Sorin Minea.
Întrebat cât timp poate rezista salamul fără aditivi, Sorin Minea a răspuns că un produs fără aditivi este, de fapt, carne fiartă și oamenii nu ar fi dornici să-l consume. El a explicat că, la țară, salamul este afumat, sărat și uscat, iar sarea și fumul acționează ca și conservanți.
„Cât ține salamul fără aditivi?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Un produs în care nu ai băgat nimic, în primul rând, nu-l mâncați pentru că e o carne fiartă. Am încercat să fac de vreo două ori, e un dezastru.”, a spus Sorin Minea.
„La țară, salamul nu are niciun aditiv.”, a spus Val Vâlcu.
„Îl afumă. Bagă sare zdravănă, îl usucă și îl afumă la fum.”, a spus Sorin Minea.
„Deci, practic, conservantul lui e sarea.”, a completat Val Vâlcu.
„E sarea, e fumul care e un conservant, dar noi fugim și de fum că e cancerigen.”, a spus Sorin Minea.
Sorin Minea a vorbit despre diferitele metode de afumare a alimentelor. Potrivit acestuia, fumul și sarea au fost folosite inițial pentru conservare, nu pentru gust, dar consumul de produse afumate a dus la percepția că afumarea îmbunătățește gustul.
„Acum, toate sunt afumate. Atunci când fac cărbunele pentru grătar, scot apa din lemnul ăla și în condensul respectiv are aromă de fum și pe ăsta îl bagă în mâncare.", a spus Val Vâlcu.
„Există multe tipuri de afumare. Există ceea ce ați spus, adăugat un lichid cu aromă de fum și afumarea cu apă - e un tip de afumare agreat, am înțeles că se va scoate în câțiva ani de zile. După aceea, afumarea de tip industrial cu foc, cu fum, ca pe vremuri, folosindu-se lemn de esență tare. Când îi aud pe ăștia cu lemn de esență moale, le urez succes, să vadă ce gust are. Al treilea tip este prin fricțiune. Se ia o bară de stejar, se bagă într-o chestie care freacă și iese numai fumul fără foc.
Fumul și sarea au fost folosite pentru conservare, nu au fost folosite pentru gust, dar noi mâncând afumat, pentru că țăranul trebuia să-l păstreze în untură sau afumat, am rămas cu impresia că e gustul mai bun de la afumare.", a spus Sorin Minea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu