Este imposibil să uităm strigătele părinților noștri care, la mare, după masă, ne-au ordonat prompt să nu înotăm deloc: un slogan care se repetă din generație în generație.
În timp ce faci baie, fluxul de sânge nu mai este direcţionat spre aparatul digestiv, ci spre alte părţi ale corpului: spre piele (dacă te cufunzi în apă caldă, în cadă) sau spre muşchi (dacă intri în apă rece, în piscină). Primind prea puţin sânge (deci prea puţină energie), digestia se blochează.
De altfel, dacă faci sport imediat după ce ai mâncat, musculatura consumă o parte importantă din energia care ar trebui direcţionată spre tubul digestiv. Digestia este astfel îngreunată şi apare congestia.
Termenul de congestie este folosit în mod obișnuit pentru a defini un bloc digestiv (blocarea intestinului sau congestia stomacului). După mese, de fapt, stomacul și intestinele au nevoie de mult oxigen, transportat prin fluxul sanguin, pentru a digera și transforma alimentele ingerate.
O schimbare bruscă a temperaturii poate determina o scădere a cantității de sânge care ajunge în abdomen determinând încetinirea sau blocarea proceselor digestive, cu apariția consecutivă a disconfortului.
Timpii de digestie a alimentelor pot varia de la individ la individ în funcție de capacitatea de a mesteca încet, de aciditatea gastrică și de motilitatea intestinală.
În general, timpii de digestie cresc proporțional cu conținutul de grăsime al alimentelor, în timp ce scad atunci când alimentele sunt mestecate cu grijă, gătite corespunzător sau au consistență lichidă.
În plus, combinațiile de alimente nu trebuie subestimate: de fapt, atunci când în aceeași masă sunt consumate diferite categorii de alimente, timpii de digestie sunt prelungiți.
Ca o indicație, peștele și carbohidrații sunt în general digerați în 1 până la 2 ore, în timp ce pentru o friptură de vită sunt necesare 3 până la 4 ore și până la 5 ore pentru carnea de porc. Fructele durează aproximativ o jumătate de oră, legumele crude 30-40 de minute, cartofii până la 1 oră.
Cele 3 ore de așteptare pentru a putea face baie după masă este doar un mit, potrivit Today. Mai mult, nu există dovezi științifice că un scăldat după prânz este rău: nu au fost concepute și efectuate studii care să compare două sau mai multe grupuri de persoane ”expuse” și ”neexpuse” la riscul care se dorește a fi evaluat.
Cert este că, dacă am mâncat o masă completă și poate abundentă, este mai bine să ne odihnim la umbră în relaxare pentru a facilita procesele digestive, în loc să te arunci imediat în apă sau să treci sub soare.
Regula principală este ca înainte de a face baie, să încercăm să evaluăm temperatura apei, cantitatea de mâncare ingerată, cât de cald este și cât am mancât.
Înainte de a face baie, evităm alimentele grele sau cantitățile mari de alimente, în timp ce este mai bine să preferăm fructele reci, legumele, peștele, pastele sau orezul. Este important să intri în apă treptat, obișnuind corpul cu temperatura.
Atenție: în realitate, prima cauză a blocului digestiv este aportul de băuturi congelate, care provoacă o schimbare puternică de temperatură.
De asemenea, este bine să evitați dușurile prea reci sau prea calde imediat după masă, precum și expunerea la soare.
Citește și...
Zile lungi la plajă, plimbări sub soare și multe altele vor începe în curând. Însă nu uita de protejarea pielii tale care este o necesitate pentru a nu risca probleme serioase și pentru a menține pielea sănătoasă pentru o lungă perioadă de timp.
Pentru a putea face acasă o cremă de protecție solară nu aveți nevoie de multe ingrediente și vă asigurăm că eficiența acesteia este egală cu cremele de pe piață, scrie Salutecobio.
Cremă solară DIY cu protecție30
Ingrediente: 30 gr apă, 40 gr ulei de măsline, 20 de grame de ulei de cocos, 20 gr cană de ceară de albine, câteva picături de ulei esențial de vanilie.
Ingredientul cheie este oxidul de zinc. O lingură din acesta corespunde unui factor de protecție egal cu 10. În acest caz, pentru a face o cremă solară cu protecție 30+ vom folosi 3 linguri de oxid de zinc.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News