Banca Mondială ridică costul reconstrucției Ucrainei după atacul Rusiei la 411 miliarde de dolari.
Un raport al Băncii Mondiale publicat miercuri estimează costul redresării și reconstrucției Ucrainei în urma invaziei Rusiei la 411 miliarde de dolari în următorul deceniu, iar costul curățării molozului de război, la 5 miliarde de dolari.
Raportul oferă atât analize cuprinzătoare, cât și îndeaproape detaliate: cel puțin 9.655 de civili au fost confirmați morți, inclusiv 465 de copii; aproape 2 milioane de case avariate; mai mult de una din cinci instituții de sănătate publică avariate; și 650 de ambulanțe avariate sau jefuite.
În total, Banca Mondială a calculat până acum 135 de miliarde de dolari în daune directe aduse clădirilor și infrastructurii, fără a lua în calcul pagubele economice mai mari.
Prejudiciul ar fi și mai grav dacă nu ar fi apărarea puternică montată de forțele ucrainene, a menționat Anna Bjerde, vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, într-un apel cu reporterii, potrivit Republik World.
Ea a spus că cele mai grave pagube au fost limitate la regiunile din prima linie Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson. Banca Mondială a mai considerat că invazia Rusiei a anulat 15 ani de progres economic în Ucraina, reducând produsul intern brut al Ucrainei cu 29% și împingând 1,7 milioane de ucraineni în sărăcie.
Evaluarea a fost efectuată de guvernul Ucrainei, Grupul Băncii Mondiale, Comisia Europeană și Națiunile Unite. Concluziile sunt menite să ghideze planificarea finanțării și realizarea a ceea ce este un efort de redresare în curs de desfășurare în Ucraina.
Sectorul energetic al Ucrainei a înregistrat cea mai mare creștere a pagubelor în ultima perioadă, ca urmare a loviturilor țintite ale Rusiei asupra rețelei electrice și a altor centre energetice în timpul iernii. Pagubele totale aduse sectorului energetic este acum de cinci ori mai mari decât a fost vara trecută, a spus Banca Mondială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News