Deși analizele variază, surse din Casa Albă și NATO spun parametrii de timp în care războiul din Ucraina se va sfârși.
Informațiile furnizate de serviciile de informații americane indică faptul că războiul Rusiei împotriva Ucrainei va continua indiferent de evoluțiile din politica americană în 2024. Conform experților, conflictul ar putea persista cel puțin doi ani, iar potrivit unor estimări, ar putea dura până la cinci ani, notează CNN.
"Analizele variază, dar aproape toate presupun că vor mai fi cel puțin doi ani de confruntări, conform mai multor surse familiare cu informațiile — suficient timp pentru a depăși primul mandat al lui Biden. De asemenea, unii oficiali americani și vestici afirmă că ar putea fi necesari până la cinci ani de lupte", precizează articolul.
Un expert militar a remarcat că există probabilitatea unei noi tentative majore de contraofensivă din partea Ucrainei pentru a diviza trupele rusești în orașul Melitopol, situat în sud și ocupat de ruși, în următorii doi ani. Ambelor părți le lipsește acum "energia necesară în privința trupelor și echipamentului pentru a vedea mișcări masive în 2024." Ucrainenii au discutat că anul 2025 ar fi "o opțiune mai fezabilă în ceea ce privește ce pot realiza pentru a începe o altă ofensivă", a declarat oficialul militar.
După cum a informat anterior Agenția de Știri Ucrainene, Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al Alianței Nord-Atlantice (NATO), a atras atenția asupra necesității pregătirii pentru un război de durată între Rusia și Ucraina. Conform acestuia, ostilitățile s-ar putea prelungi chiar și până în 2025.
La 11 ianuarie, președintele Volodymyr Zelenski a declarat că Ucraina trebuie să reziste până la finalul lui 2024.
Reamintim că în noiembrie 2023, Biroul Președintelui a comparat o confruntare pe scară largă cu Rusia cu o cursă de 100 de metri. Ei au menționat că Ucraina a parcurs deja 70 de metri.
Între timp, în Casa Albă, la sediul NATO și la Kiev, există o conștientizare profundă că, dacă Donald Trump este reales în noiembrie, este probabil să reducă semnificativ sprijinul pentru Kiev.
"Principalul motiv pentru care republicanii nu susțin un supliment pentru Ucraina este că nu vor să-l ofenseze pe candidatul Trump și susținătorii săi", a spus reprezentantul democrat Mike Quigley miercuri la CNN Max. "El a zis clar ce ar face - războiul ar fi încheiat în prima sa zi, ceea ce înseamnă că Putin ar păstra granițele pe care le are, dacă nu și altele."
Indiferent de ceea ce se întâmplă în politica americană anul acesta, oficialii de informații americane și vestice cred că războiul Rusiei în Ucraina este susceptibil să dureze mult timp.
Evaluările variază, dar practic toate presupun că vor mai fi cel puțin doi ani de lupte, conform mai multor surse familiare cu informațiile - suficient pentru a depăși primul mandat al lui Biden.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu