Cât vin este recomandat să bei săptămânal. Ce au descoperit cercetătorii

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @indstudio
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @indstudio

Consumul unui pahar de vin pe zi ar putea fi mai eficient decât statinele (n.r.  o clasă de medicamente folosite pentru a reduce valorile colesterolului seric) în scăderea riscului de infarct, sugerează cercetările.

Oamenii de știință au descoperit că cei care consumau cantități moderate de vin ca parte a unei diete mediteraneene își puteau reduce riscul de infarct la jumătate.

În timp ce alte studii au sugerat că vinul ar putea avea un efect protector asupra inimii, cercetătorii au spus că multe dintre ele se bazează pe auto-raportări.

În loc să întrebe pur și simplu oamenii cât consumă, acesta a fost primul studiu care a folosit măsurători ale unui biomarker cheie din probele de urină.

Pe lângă completarea chestionarelor despre consumul lor de alimente și băuturi, cele 1.232 de persoane implicate au furnizat probe la începutul studiului și, din nou, un an mai târziu, pentru a măsura acidul tartric.

După patru sau cinci ani de urmărire, au fost înregistrate 685 de cazuri de boli de inimă, inclusiv infarct, accident vascular cerebral sau deces din cauze cardiovasculare.

S-a descoperit că persoanele care consumau între 12 și 35 de pahare de vin pe lună aveau un risc cu 50% mai scăzut comparativ cu cei care consumau unul sau mai puține.

Cei care consumau între 3 și 12 pahare de vin pe lună au avut un risc cu 38% mai scăzut de boli de inimă, conform studiului, care a fost publicat în European Heart Journal.

Acest lucru se compară cu o reducere a riscului de aproximativ 30% pentru persoanele care iau statine.

Atenție! Depășirea acestei cantități scade beneficiile 

Consumul unei cantități mai mari de atât a dus la scăderea beneficiilor asupra sănătății inimii, au descoperit cercetătorii.

Profesorul Ramon Estruch, de la Universitatea din Barcelona, care a condus studiul, a spus: „Prin măsurarea acidului tartric în urină, împreună cu chestionarele privind consumul de alimente și băuturi, am reușit să facem o măsurare mai precisă a consumului de vin".

2. Sursa foto... (vin-sommelier-wine-shop_46979000.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @dimonka

„Am descoperit un efect protector mult mai mare al vinului decât cel observat în alte studii. O reducere a riscului de 50% este mult mai mare decât ceea ce se poate obține cu unele medicamente, cum ar fi statinele.

Acest studiu analizează importanța consumului moderat de vin într-un tipar alimentar sănătos, cum ar fi dieta mediteraneană. Până acum, credeam că 20% din efectele dietei mediteraneene pot fi atribuite consumului moderat de vin, însă, în lumina acestor rezultate, efectul ar putea fi chiar mai mare.”, a spus acesta. 

Persoanele din studiu erau oameni în vârstă, cu un risc ridicat de boli cardiovasculare, care trăiau într-o țară mediteraneană, astfel încât rezultatele ar putea să nu fie valabile pentru alte populații, au avertizat cercetătorii.

O altă întrebare importantă este la ce vârstă consumul moderat de vin ar putea fi considerat „acceptabil”, au spus ei, studiile recente indicând că efectele protectoare ale vinului încep să apară în jurul vârstei de 35-40 de ani.

Profesorul Estruch a adăugat: „Este, de asemenea, important de menționat că un consum moderat pentru femei ar trebui să fie întotdeauna jumătate față de cel al bărbaților și ar trebui să fie consumat împreună cu mesele.”

Comentând descoperirile, profesorul Paul Leeson, cardiolog consultant și profesor de medicină cardiovasculară la Universitatea Oxford, a spus că „principala forță” a studiului a fost utilizarea unei măsurători chimice pentru a cuantifica cât de mult vin era consumat.

Dar a avertizat că ar putea fi și alți factori în joc – cum ar fi beneficiile cunoscute ale dietei mediteraneene, care este bogată în pește gras, fructe și legume – sugerând că vinul ar putea avea beneficii doar atunci când este consumat alături de aceasta.

El a spus: „Studiul arată că a consuma între trei și, cel mult, 35 de pahare de vin pe lună a fost asociat cu o reducere a riscului. Orice cantitate mai mare decât aceasta și beneficiul dispărea. Așadar, nu mai mult de o sticlă de vin pe săptămână.”

El a adăugat: „Poate că avantajele pentru sănătate ale unui pahar de vin sunt vizibile doar atunci când este însoțit de o farfurie de mâncare mediteraneană”, potrivit Dailymail.co.uk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel