Cât vor plăti românii pentru un singur kilogram de carne de porc, de Crăciun. Bența: Este o creștere sezonieră, nu una permanentă

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Analistul economic Adrian Bența a vorbit despre creșterea prețurilor de sărbători.

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar unii comercianți au început deja să crească prețurile chiar și cu 2 lei pe kilogramul de carne, pe motiv că au cheltuieli mai mari cu utilitățile și cu achiziția mărfii.

Nu mai este un secret faptul că anul acesta carnea de porc va fi mult mai scumpă față de alți ani. Alimentele, dar și combustibilul și energia electrică au suferit o majorare a prețurilor în ultimul timp. Astfel, românii vor cheltui mai mult ca anul trecut pe cumpărăturile de Crăciun, chiar dacă vor cumpăra aproximativ aceleași produse.

Fermele românești au efectivele tot mai reduse din cauza pestei porcine africane și mai asigură doar o mică parte din necesarul de consum.

Carnea de porc se scumpește de Sărbători. Cât vor plăti românii pentru un singur kilogram

Adrian Bența, analist economic, a vorbit despre scumpirea cărnii de sărbători și despre prețul brazilor de Crăciun, și el mai mare decât în anii trecuți. 

De sărbători, un kilogram de carne de porc românească ar putea ajunge și la 20 de lei, potrivit B1 TV.

"Este o scumpire sezonieră. De Paște se scumpește carnea de miel, de Crăciun se scumpește carnea de porc. Aceste creșteri sunt oarecum naturale, generate de momentul respectiv. De Crăciun avem mai multă cerere pentru porc.

Din punctul meu de vedere este o creștere sezonieră, nu este una permanentă, cu excepția creșterilor de cheltuieli care sunt normale, generate, pe de-o parte, că o mare cantitate din această carne este provenită din import și s-a devalorizat leul, iar al doilea, avem o creștere a cheltuielilor cu transportul, generate de prețul la combustibil, generate de faptul că s-au depreciat marile lanțuri de distribuție", a declarat analistul economic Adrian Bența, pentru B1 TV.

"Părerea mea este că pentru alimente, strict pentru alimente, probabil inflația va fi între 8% și 10%"

"Vorbim și de o creștere generalizată a prețurilor, nu discutăm doar despre prețul cărnii de porc. Este vorba despre o inflație generală pentru toate produsele.

După unele estimări, există un procent între 5 – 7%. Părerea mea este că pentru alimente, strict pentru alimente, probabil inflația va fi între 8% și 10%”, a mai precizat analistul economic.

Jurma atrage atenția: Se dă de înțeles că din decembrie va fi VESELIE în România...

Octavian Jurma i-a îndemnat să se vaccineze împotriva COVID-19 pe cei care vor participa la reuniuni de familie în perioada sărbătorilor de iarnă, când virusul primește "o șansă să viziteze domicilii pe care înainte nu putea să le vadă".

"Vedeți că la noi se anunță târguri de Crăciun de pe acum, cumva se dă de înțeles oamenilor că nu trebuie să își facă griji, din decembrie va fi veselie în România", a adăugat medicul, în direct la B1 TV.

Întrebat dacă actuala tendință epidemiologică este una în scădere, Octavian Jurma a explicat:

"Tendința este în continuare de scădere. Nu mai avem o scădere la fel de accelerată, deci se vede deja cumva frâna pusă de deschiderea școlilor. (…) Deschiderea școlilor în acest context epidemic, odată ce ai închis, este o măsură de relaxare, este prima măsură de relaxare și, din punctul meu de vedere, anticipează alte măsuri de relaxare. Vedeți că la noi se anunță târguri de Crăciun de pe acum, cumva se dă de înțeles oamenilor că nu trebuie să își facă griji, din decembrie va fi veselie în România".

Mai mult, întrebat dacă ajută în vreun fel restricțiile anunțate pentru aceste târguri de Crăciun, el a adăugat:

"Ar ajuta dacă restricțiile s-ar impune. Știm, din păcate, că deja gradul de conformare cu restricțiile deja impuse este scăzut, astfel încât există un semn de întrebare dacă în aceste circumstanțe, în care intrarea este relativ liberă și numărul de persoane e greu de stabilit, va fi conformarea mare. Avem o scădere reală, în continuare mergem în jos conform prognozei de la începutul lunii noiembrie, când s-au luat măsurile și am ieșit din val, și am intrat pe pantă descendentă, însă cel mai mare risc acum este, odată cu deschiderea școlilor, să se creeze presiuni ascendente".

Vezi mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel