Consiliul şcolii, din care fac parte părinţi, profesori şi reprezentanţi ai autorităţii locale, este cel care decide asupra uniformei sau a unor elemente de identificare pe care să le poarte elevii, a declarat miercuri ministrul Educaţiei, Cătălin Baba.
"Consiliile şcolilor, formate din o treime părinţi, o treime profesori şi o treime autoritatea locală, pot decide asupra uniformei sau a unor elemente de identificare pe care să le poarte elevii din respectiva unitate de învăţământ. Este decizia la nivelul şcolilor şi a părinţilor", a spus ministrul Cătălin Baba, citat de Mediafax.
El a precizat că în cazul elevilor cu situaţie materială dificilă, Ministerul Educaţiei va aloca bani pentru achiziţia uniformelor.
Ministrul Cătălin Baba a precizat că cele mai multe unităţi de învăţământ vor opta probabil pentru uniformă completă, dar există şi posibilitatea ca unele şcoli să aleagă doar un element de identitate şcolară.
Executivul a formulat, în şedinţa de marţi, un punct de favorabil iniţiativei legislative depuse de un grup de parlamentari ai PDL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale privind introducerea ţinutei şcolare obligatorii în învăţământul general, liceal, profesional obligatoriu de stat şi privat.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, iniţiativa legislativă nu are în vedere introducerea unor uniforme "precum cele existente înainte de 1989".
"Proiectul de lege lasă la iniţiativa comitetelor şcolare, în urma consultării cu părinţii, stabilirea identităţii şcolare sau introducerea de uniforme pentru elevii din acele unităţi şcolare, în ideea de a avea o identitate şcolară foarte bine clarificată şi un tratament egal faţă de toţi elevii", a susţinut Suciu.
Acesta a precizat că şcolile vor putea alege între introducerea unei ţinute obligatorii sau a unor "elemente de identificare" pentru elevi.
"Şcolile au libertatea în alegerea formei de identificare vestimentare. Poate fi o uniformă, pot fi elemente de uniformă, un sacou, un anumit pantalon, o anumită ţinută, deci nu este unfiorma standard impusă ca atare. Obligativitatea este de a introduce elemente de identificare", a arătat Dan Suciu.
Potrivit acestuia, introducerea ţinutei obligatorii are avantaje legate de siguranţa elevilor în şcoli, deoarece pot fi identificate mai uşor persoanele străine, şi se elimină totodată apariţia de "concurenţe stranii" între părinţi şi discriminări care apar între elevi prin ţinuta pe care aceştia o afişează în şcoală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News