Cătălin Cherecheș, dat în urmărire după ce a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare/ Avocat: O execuție. Încă nu desfaceți șampania

Primarul Cătălin Cherecheș a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare. 

UPDATE: ”Astăzi, 24 noiembrie, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș au primit de la instanța competentă un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, emis pe numele unui bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată. Astfel, polițiștii efectuează verificări, în vederea depistării bărbatului” anunță IGPR. 

UPDATE: Poliția a ajuns acasă la Cherecheș. Un polițist a sărit gardul în curtea edilului. Faptele de care este acuzat primarul s-ar fi prescris în aprilie 2024. 

”Am văzut soluția Curții de Apel Cluj, era de așteptat, pare mai mult o execuție decât o soluție” a reacționat avocatul său, pentru Antena 3: ”Încă n-ar trebui desfăcută șampania, nu e definitiv încheiat” a mai spus el, amintind de solicitarea de strămutare a procesului. 

--- 

Joi, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să respingă recursul primarului din Baia Mare. Acțiunea în instanță a edilului este ”nefondată” a hotărât ÎCCJ. Cătălin Cherecheș făcuse un recurs la decizia din 25 octombrie, când un complet al ÎCCJ a respins cererea de sesizare a CCR pentru o excepție de neconstituționalitate. Primarul reclama că două dintre prevederile Codului de Procedură Penală s-ar contrazice. 

Astăzi, Curtea de Apel Cluj i-a mai dat o lovitură edilului, condamnându-l definitiv la 5 ani de închisoare. Prin decizia de astăzi, ca răspuns la apelul PÎCCJ, instanța a desființat în parte condamnarea din 24 februarie 2022 și a decis: ”Majorează durata pedepsei complementare aplicate prin sentinţa apelată faţă de inculpatul CC, constând în interzicerea exercitării drepturilor (...) de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia de primar, de la 4 ani la 5 ani”. 

Conform deciziei, pedeaspa complementară se execută ”după executarea pedepsei principale a închisorii”. Prin urmare, Cătălin Cherecheș, astăzi primar, nu va mai putea fi ales 5 ani de când va ieși din închisoare. Respectiv, va mai putea fi ales într-o funcție publică peste 10 ani. 

Rămân sub sechestru asigurator, conform deciziei instanței: 

- autoturismul marca Porsche Cayenne

- terenul intravilan în suprafaţă de 74 mp

- terenul intravilan în cotă de 9/788 parte aferentă parcării, până la concurenţa sumei de 65.000 lei şi 5.000 euro, cu privire la care s-a dispus confiscarea specială. 

De asemenea, dispune ca sechestrul asigurator ”să garanteze şi executarea cheltuielilor judiciare în cuantum de 57.000 lei (aferente fazelor de urmărire penală, judecata în primă instanţă şi judecata în apel)”.

Socrii săi, arestați după au încercat să-i obțină o pedeapsă mai blândă în acest dosar

colaj: Facebook Catălin Cherecheș

Amintim că socrii primarului sunt arestați după ce ar fi încercat să-i obțină o pedeapsă mai blândă în acest dosar. 

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data 09 noiembrie 2023, a doi inculpați (soț și soție), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În data de 25 octombrie 2023, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupție, aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite.

Această “ofertă” inițială ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârșirea unor presupuse infracțiuni de corupție.

Ulterior, la data de 06 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi remiși după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare.

În contextul menționat mai sus, în data de 08 noiembrie 2023, într-un restaurant de pe raza municipiului Cluj – Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Ce acuzații se aduc socrului

În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soțul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soției sale transportul atât în vederea ”rezolvării problemei” la Baia Mare, cât şi ulterior, la  remiterea sumei de 50.000 euro.

Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 09 noiembrie 2023, inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului Mureș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019” acuză DNA. 

"Dacă soția mea m-a mințit, devin cel mai râvnit burlac al României"

Abia căsătorit, în septembrie 2023, Cătălin Cherecheș a reacționat, public, acid la adresa socrilor săi și a soției sale. 

"Dacă soția mea m-a mințit, mi-a spus lucruri, indiferent de motiv, în secunda doi Cherecheș devine cel mai râvnit burlac al României" spunea primarul din Baia Mare, după ce soacra sa a fost reținută. 

Foto: Captură video

Cătălin Cherecheş a fost trimis în judecată de DNA în 20 mai 2016. Acuzațiile au fost de luare de mită în formă continuată. El ar fi primit de la o persoană din conducerea CS Fotbal Club Municipal Baia Mare 70.000 de lei pentru a susţine financiar clubul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel