Europarlamentarul Cătălin Ivan a dezvăluit, vineri, în cadrul seminarului "Unde se duc profiturile din România? - Traseul banilor făcuţi în România şi de ce firmele româneşti nu au şanse reale de dezvoltare" modul cum sume uriașe de bani sunt transferați în paradisuri fiscale.
"Campania a început la nivel european, din cauză că sumele sunt colosale la nivel european. În țări offshore care folosesc secretul bancar sunt din Uniunea Europeană sunt scoși la ora actuală 3.000 de miliarde de euro, bani de care nu mai știe nimeni ce se întâmplă cu ei, ai cui sunt. Această înseamnă costruirea de trei ori a tuturor autostrăzile realizate în Europa, înseamnă 600.000 de școli, școală de ultimă generație cu toate dotările, înseamnă 20.000 de spitale regionale. Cam aceștia sunt banii pe care Europa îi pierde numai din averile celor care și-au scos banii din Europa și i-au ascuns în conturi secrete, majoritatea în Elveția, dar și în alte țări.
La nivel european, 2.000 de euro înseamnă economie subterană. Nu se impozitează evaziunea fiscală la nivel european, estimată la 1.000 de miliarde de euro.
Plecând de la aceste cifre se pune întrebarea: ce se întâmplăp cu România? Dacă Europa este cea mai bogată regiune a lumii, trebuie să vedem dacă România este o țară bogată.
Românii, cei mai prost plătiți salariați din Europa
România este singura țară din Europa, unde tot ce a însemnat costuri ale crizei s-au dus pe salariați, nimic pe capital. În toată lumea civilizată, munca recprezintă circa 60 la sută, în România, aceata este 39 la sută. Tot ce a însemnat cost al crizei s-a dus pe umerii salariaților. până și Bulgaria stă mai bine. Salariații bulgari o duc mai bine decât salariații români. Suntem pe ultimul loc în regiune în ceea ce înseamnă remunerarea muncii în raport cu capitalul. Cei mai prost plătiți salariați din Europa sunt românii, a mai afirmat Cătălin Ivan
Peste 60% din banii europeni pe fonduri structurale care intră în România se întorc afară, a mai declarat vineri europarlamentarul Cătălin Ivan, în cadrul dezbaterii de vineri.
[citeste si]
"Noi ne stabilim priorităţile la nivel de stat în ceea ce priveşte cheltuirea banilor europeni, dar să nu ai o politică de susţinere a industriilor cu înalt grad de tehnologizare, cu valoare adăugată, cu locuri de muncă bine plătite nu este o scuză. Ţine de noi, nu de Bruxelles. Un calcul foarte simplu făcut arată că peste 60% din banii europeni pe fonduri structurale care intră în România se întorc afară, pe achiziţii, pe tot felul de utilaje de care avem nevoie ca să facem proiectele ambiţioase pe care ni le stabilim dar ghiciţi ce, nu le producem noi. Atunci calculele sunt mult mai complicate şi nu primim de la Uniunea Europeană bani pur şi simplu", a spus Ivan.
În încheierea dezbaterii, europarlamentarul român a declarat că România reprezintă un paradis în Europa pentru cei care doresc să facă bani repede.
Dezbaterea de vineri a fost un al doilea pas din campania 'Să luăm banii înapoi' ('Let's get the money back') iniţiată de europarlamentarul Cătălin Ivan în calitatea sa de membru al Comisiei speciale din Parlamentul European care investighează scandalul Panama Papers. Prima dezbatere pe această temă a avut loc săptămâna trecută, la Bruxelles, printre invitați numărându-se specialiști Interpol, Europol sau ai Comisiei Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News