Cătălin Predoiu are vești bune de la Consiliul JAI, privind aderarea României la Schengen: ”Ar fi normal ca acest lucru să se concretizeze într-o decizie”

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a explicat de ce problema votului pentru aderarea în Spațiul Schengen nu a fost pusă pe ordinea de zi a Consiliului JAI.

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a explicat, la B1 TV, ce s-a discutat în cadrul Consiliului JAI din perioada 4-6 decembrie, ”cu privire la stadiul îndeplinirii criteriilor JAI în ansamblul țărilor membre ale Spațiului Schengen”.

Potrivit ministrului Predoiu, s-a discutat și ”cu privire la modul de îndeplinire a criteriilor de către Bulgaria și România, a criteriilor JAI, și în acest context toate țările care au luat cuvântul și au luat cuvântul aproape toate statele membre, inclusiv președinția spaniolă și Comisia (n.r. Europeană) au remarcat faptul că România îndeplinește toate criteriile Schengen, la fel și Bulgaria, și că ar fi normal ca acest lucru să se concretizeze într-o decizie. Acesta este un tur de masă care s-a făcut la nivelul Consiliului JAI.

De asemenea, și statele care în trecut au avut rezerve au remarcat faptul că, într-adevăr, România performează, dar că mai trebuie făcute lucruri în interiorul JAI cu privire la îmbunătățirea modului în care se aplică aceste criterii de către toate statele membre, Europa fiind sub o presiune migraționistă pe care o cunoaște toată lumea”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu la B1 TV.

Predoiu: ”Aceasta este explicația și nu alta”

Cât privește faptul că în ciuda întrunirii Consiliului JAI nu s-a pus problema votului legat de aderarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen, ministrul de Interne a precizat că ”în primul rând nu era pe ordinea de zi”, iar acolo nu a fost pus ”întrucât Olanda trebuie să discute în Parlament această chestiune, ca și alte treburi de politică externă. Noul Guvern olandez, conform regulilor constituționale, vine în Parlament și își ia un mandat pe chestiuni majore de politică externă sau politică europeană. De exemplu, extinderea UE, integrarea Republicii Moldova, sprijinul pentru Ucraina, politica din Balcani, programul Schengen, respectiv extinderea Spațiului Schengen.

Ori, această dezbatere din Parlamentul olandez va avea loc în zilele care urmează. Și atunci era firesc să nu se poată pune problema pe ordinea de zi a votului cu privire la extinderea Spațiului Schengen câtă vreme Olanda nu își putea preciza poziția, căci nu cunoaște încă poziția Parlamentului. Aceasta este explicația și nu alta”, a mai spus Cătălin Predoiu.

Predoiu: ”Mă limitez cu privire la aceste comentarii”

Întrebat dacă în acest context România poate spera la convocarea unei ședințe extraordinare astfel ca până la finalul anului să fie dat un vot legat de aderarea la Spațiul Schengen, ministrul a afirmat că ”pot să confirm că se fac discuții pe toate canalele diplomatice, principalul canal fiind Ministerul de Interne cu Comisia Europeană și că aceste discuții vor continua în perioada următoare. Asta este tot ce pot să spun în acest moment și cred că este responsabil din partea mea să mă limitez cu privire la aceste comentarii pentru că orice comentariu în plus, în acest moment, ar putea dăuna acestor discuții”, a subliniat ministrul de Interne.

Citește și: Ylva Johansson: Este în continuare obiectivul Comisiei să primească România şi Bulgaria în Schengen în acest an

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel