Cătălin Predoiu: China, oprită să investească în România de legile UE

Cătălin Predoiu nu poate trece cu vederea vizita premierului Victror Ponta în China, și face o analiză asupra rezultatelor acesteia și a implicației pe care o are asupra investitorilor. 

"Conform comunicatului oficial, mai multe firme și companii chineze ar urma să investească în România 6 miliarde de euro. Teoretic, suma anunţată de premier trebuie adăugată altor proiecte, de miliarde de euro, aflate în derulare: Cernavodă (6 miliarde) sau Tarniţa (1 miliard)", scrie Cătălin Predoiu pe blog.

"Practica a demonstrat însă că majoritatea investiţiilor chineze din Europa Centrală şi de Est s-au lovit de bariera standardelor europene şi a legislaţiei UE. Conştienţi de acest obstacol, partenerii chinezi au avansat și soluţia: proiecte finanţate de la buget şi prin înţelegeri interguvernamentale.

Analize publice ale rezultatelor posibile au reliefat însă că, indiferent de soluţia avansată de partenerii chinezi, în faţa majorităţii planurilor de investiţii se ridică câteva obstacole:

• Licitaţia. Potrivit legislaţiei naţionale, aliniate la legislația UE, proiectele publice sunt atribuite în urma unor licitaţii deschise, la care pot participa şi alţi competitori.

Citește și: Liviu Dragnea, către investitorii chinezi: Nu este ușor cu legislația europeană. Nici nouă nu ne-a fost ușor

• Garanţii de stat. Negocierea contractelor la nivel guvernamental implică acordarea unor garanţii de stat, indiferent dacă proiectul se realizează în concesiune sau prin parteneriat public-privat.

• Deficitul bugetar. Costurile proiectelor trebuie prevăzute în Bugetul de stat, pentru care există o ţintă de deficit ce nu poate fi depăşită.

Are guvernarea Ponta posibilitatea surmontării acestor obstacole?

Răspunsul este că da, dar numai în cazul în care desconsideră legile în vigoare și obligațiile pe care le avem ca membri ai Uniunii Europene.
Prin urmare, există două posibilități: ori România abdică de la normele europene, cu consecințe care pot merge până la sancțiuni da infringement sau chiar la tăiere unor fonduri, ori nu abdicăm de la normele europene și ne mulțumim doar cu contracte modeste semnate la nivelul firmelor pirvate (ceea ce există deja în România).

Informațiile publicate recent de presa de specialitate arată că nici Polonia și nici Cehia, Slovacia sau statele baltice nu au înregistrat vreo investiție importantă din partea Chinei, din aceleași motive arătate mai sus. Planurile chinezilor de a construi autostrăzi au eșuat în mai multe țări, cel mai răsunător eşec fiind înregistrat în Polonia.

Ar fi deci mai înțelept să nu ne entuziasmăm la auzul declarațiilor oficiale. Până la pornirea investițiilor de cca. 6 miliarde de euro este un drum lung de parcurs", mai scrie Predoiu pe blog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel