Cătălin Predoiu, de acord cu Orban, după atacul la CCR. Șerban Nicolae: "Când le convine, exultă de bucurie"

Cătălin Predoiu FOTO AGERPRES
Cătălin Predoiu FOTO AGERPRES

Șerban Nicolae critică atitudinea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu care se arată de acord cu premierul Ludovic Orban în privința unor schimbări radicale la CCR, după ultimele decizii care nu au dat câștig de cauză liberalilor. Reamintim că premierul Orban a atacat dur judecătorii Curții Constituționale a României numindu-i "politruci" și a zis că este necesară schimbarea lor. 

"Eu nu-mi dau seama de ce se pune problema dacă să respectăm deciziile, dacă ne convin, dacă nu ne convin. Vreau să vă reamintesc că în anul 2000, Curtea Supremă de Justiție a SUA, care funcționează în bună măsură similar Curții Constituționale din România, a dat o decizie la alegerile prezidențiale fix pe formatul 7 contra 2. 7 erau numiți de un președinte republican, 2 de un președinte democrat.. Nimeni nu și-a permis vreodată să spună că decizia aceea este politică sau judecătorii sunt politruci. Noi, cei de la PSD, că ne-a convenit sau nu, atunci când s-a pronunțat CCR le-am acceptat și am mers mai departe pentru că asta este esența democrației. Un exemplu elementar este atunci când CCR a decis la vremea respectivă că în caz de remaniere guvernamentală președintele României poate să respingă o solicitare și premierul e obligat să facă o altă nominalizare, lucru care nu se regăsește în Constituția României, nici în literă, nici în spirit. Am mers mai departe.  Alte partide, atunci când le convine decizia, exultă de bucurie, fac din asta dovada justiției propriei cauze, când nu le convine decizia își aduc aminte că la CCR sunt politruci, sunt numiți politic, sunt decizii influențate de partide și așa mai departe," a spus Șerban Nicolae la Antena 3.

Ce a spus Predoiu astăzi

Ministrul Justiției a scris astăzi pe blog că este de acord cu cele afirmate de Ludovic Orban în privința reformării CCR și că această conduită împinge instituția în jocul politic. 

”Sunt de acord cu Prim-Ministrul când spune că se impune o reformă a CCR. Şi nu numai. Uneori, jurisprudenţa recentă a CCR îi ultra-activează competenţele. În optica mea, potrivit Constituţiei, CCR trebuie să se oprească în marginea controlului constituţionalităţii actelor normative cu rang de lege şi a conflictului constituţional. Uneori, jurisprudenţa CCR a trecut din sfera controlului constituţionalităţii legilor şi cea a contenciosului constituţional, în sfera contenciosului administrativ rezervat instanţelor de judecată şi chiar a mers până la a sugera şi chiar impune Parlamentului legiferarea într-un sens sau altul, substituindu-se practic punctual acestuia. O astfel de “conduită” jurisprudenţială împinge CCR în jocul politic sau, cel puţin, tinde, chiar şi fără intenţie, la influenţarea jocului politic şi nu este în regulă”, a scris Predoiu pe blog. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel