Cătălin Predoiu, prim-vecepreședintele PNL, a dezvăluit la DC News Live esența programului de guvernare al PNL, care a suferit între timp "multe îmbunătățiri, completări, rafinări și care corespund, în viziunea sa, nevoilor, problemelor pe care societatea românească le are".
În luna februarie, am elaborat un prim proiect, un prim draft, care ulterior a fost supus unor modificări succesive în urma dezbaterilor publice. (...) În aceste zile programul intră la tipar, va ieși din tipar poate luni sau poate marți și va fi aprobat la Consiliul Național al PNL din 23 mai. Este un text care a suferit între timp multe îmbunătățiri, completări, rafinări și care corespund, în viziunea mea, nevoilor, problemelor pe care societatea românească le are. Este o schimbare de concepție. Noi plecăm de la pemisa că nu poți rezolva problemele României doar sectorial. Trebuie să ai o viziune globală. Punem în centrul acestui program educația și sănătate. Fără o educație care să creeze performanță să creeze competență, să creeze specialiști pentru economie, societate și fără sănătate care să dea securitate natională până la urmă nu poți construi nici economie, nici administrație, nici justiție. Asta este o schimbare majoră. Toate programele elaborate până în prezent au lăsat educația, sănătatea la sfârșit și se vede în realitatea de astăzi. Toate țările care au reușit în lume au mizat în urmă cu 10-20 de ani pe educație. Este ceea ce propunem noi societății românești. În educație, în primul rând trebuie să ne ocupăm de dascăli, să le oferim un parcurs profesional de lung termen, un salariu corespunzător, o carieră care să merite efortule, să recrutăm cei mai buni absolvenți de facultăți pentru a-i integra sistemului de educație și pentru a construi acolo un parteneriat între familie, între școală și profesori. Educația nu mai este doar o chestiune de voință politică, este o chestiune de voință civică. Multe chestiuni de detaliu le puteți găsi în program, dar esența este aceasta: punem educația în centrul eforturilor noastre", a declarat fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu.
Energia, un atu enorm al României
Ulterior, liderul liberal a vorbit și despre celelalte elemente cheie ale programului de guvernare al PNL.
"Apoi, am plecat de la premisa constată după analize că România nu a avut în acești ultimi 25 de ani un model propriu de dezvoltare. Un atu enorm îl avem în domeniul energiei. Poate fi un jucător regional, ba chiar european în domeniul energiei.
Nu a existat o politică și nu este neapărat nevoia de a stăpâni prin proprietate decât prin guvern aceste resurse, ci a face politici care să stimuleze dezvoltarea acestor jucători.
Capitalul autohton este un alt element cheie al programului nostru care trebuie dezvoltat. Parte din acest model de dezvoltare pe care l-am construit în program ține de încurajarea capitalului autohton. Noi avem în jur 220-230 de mii de IMM-uri, mai mult de jumătate nu funcționează, cealaltă jumătate se confruntă cu probleme mari pentru creditare pentru forță de muncă.
Pentru promovarea produselor la export, nimic nu s-a făcut de către Guvern pentru a sprijini acest segment la IMM-urilor. România încă nu a implementat Small Business Act for Europe din 2008", a mai spus Predoiu.
Predoiu: Din 100 de legi, se pot face 20
Cătălin Predoiu a vorbit și despre necesitatea simplificării legislației. "Cadrul legal este în continuare stufos. Avem în proiectul nostru prevăzut un program național de simplificare al legislației. Dacă într-un domeniu funcționează 100 de legi, din 100 cred că se poate face 20. Am această experiență. Am coordonat o echipă care a elaborat patru Coduri, știu cum se face o simplificare a legislației ca să nu mai prindem IMM-urile în aceste reglementări care nu se corelează, se bat cap în cap și care îngreunează afacerile".
România trebuie să devină o putere agricolă
În opinia fostului ministru al Justiției, România poate performa și în alte domenii, inclusiv în agricultură. "Avem extraordinar de multe resurse creative în domeniul tehnologiei, informației și comunicațiilor. Industriile creative pot, de asemenea, să se dezvolte foarte frumos. Românii au capacitate de creație, performează în industria creativă.
Trebuie să devenim o putere agricolă și nu să rămâne la stadiul de agricultură de subzistență așa cum se întâmplă astăzi.
Am prevăzut în program cadastrul. Între timp a preluat guvernul această idee și vrea să o implementeze. E în regulă. Ideea este că avem o viziune clară a aceea ce trebuie să facem care pleacă de la un model național de dezvoltare", a conchis Cătălin Predoiu la DC News Live.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci