Jurnalistul Cătălin Striblea a fost internat de urgență la spital după ce a suferit un atac cerebral, miercuri dimineață. Striblea a ajuns la Spitalul Militar Central, după ce,începând de la ora 4 a dimineții a resimțit amorțeli în mâna stângă. Ulterior, a avut dificultăți în mișcarea piciorului stâng. La Militar i s-a făcut tomografie, constatându-se o hemoragie cerebrală, dar cauza nu a putut fi identificată. Ca urmare, a fost transferat la Spitalul Bagdasar -Arseni, unde s-a decis intervenția chirurgicală. Operația a început după ora 13, fiind efectuată de profesorul Mircea Gorgan. Intervenția chirurgicală s-a încheiat în jurul orelor 15,30, după ce hematomul a fost evacuat.
Medicii au fost rezervați, după ieșirea din sala de operație, dar în câteva minute, și ei și apropiații lui Cătălin au avut o surpriză plăcută: la trezirea din anestezie, Striblea a zâmbit și chiar a glumit cu producătoarea emisiunii sale. Medicii i-au efectuat câteva teste neurologice și au constatat un semn îmbucurător: pacientul își simte mâna stângă, și, așa cum aminteam, și-a reluat vorbirea normală. la scurt timp după primele fraze schimbate cu apropiații, a adormit din nou, fiind confuz din cauza anesteziei, s-a trezit după un timp și apoi a adormit din nou. Medicii vor putea spune mai multe despre șansele de vindecare în câteva zile, când se va resorbi edemul cerebral. Ipoteza unei malformații vasculare a fost exclusă, în urma intervenției, cea mai probabilă cauză a accidentului fiind hipertensiunea.
UPDATE:15,50Intervența chirurgicală de extirplare a hematomului s-a încheiat în jurul orelor 15,30, Cătălin Striblea fiind transferat la terapie intensivă. După cîte se pare, jurnalistul își făcuse analizele cu câteva zile în urmă, totul fiind în limite normale.
Pagina de Media scrie că Striblea a suferit atacul cerebral în jurul ore 4.00.Cătăil Striblea este conștient și se pregătește să intre în operație la spitalul Bagdasar-Arseni. Corina Drăgotescu a declarat pentru paginademedia.ro că este vorba de un hematom care urmează să fie operat.
Hematomul i-a afectat partea stângă a corpului. „Mâna stângă și piciorul stâng i-au amorțit”, a spus Corina Drăgotescu, care se afla lângă Cătălin Striblea la secția de terapie intensivă chiar înainte de operație.
Șansele de recuperare depind de mărimea hematomului
Neurochirurgul Florin Papagheorghe a explicat pentru DeCe News că în evaluarea șanselor de vindecare se iau în calcul mărimea hematomului, localizarea și cauza acestuia. ”Dacă e un hematom profund, recuperarea se va face mai greu, spune dr. Papagheorghe. Un hematom mare, de peste 3 centimetri, poate pune probleme grave și poate recidiva. În astfel de cazuri se impune o intervenție chirurgicală. Dacă nu este mare, e de preferat tratamentul conservator, medicamentos. Evoluția este favorabilă în cazul în care hematomul este superficial și de mărime mică.
Cauza cea mai frecventă este hipertensiunea, pe locul doi sunt malformațiile vasculare și nu este de negkijat nici ateroscleroza. Acumularea sângelui, apărută în urma rupturii unui vas disecă masa cerebrală și distruge fibrele nervoase. Astfel, se pot întrerupe parțial unele funcții, sau chiar definitiv. Edemul care se produce dă tulburări importante, care se remit însă în circa o săptămână.
Paralizia se poate remite în zile sau luni, funcție de localizare și amploare, sau poate rămâne permanentă, dacă distrugerile de țesut cerebral au fost importante”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News