Marți, 29 octombrie, în întreaga lume este consemnată Ziua accidentului vascular cerebral. Cu această ocazie, Cătălin Striblea, jurnalistul de la România TV, a oferit în exclusivitate pentru DeCe News câteva declarații în legătură cu încercările prin care a trecut.
Autor: Murgoci Anca
În urmă cu aproximativ zece luni, ziaristul a suferit un atac vascular cerebral. În aceste momente, Cătălin Striblea este în stadiu de recuperare. Se simte bine, dar trebuie să ia lucrurile pas cu pas și să învețe să facă, din nou, activități dintre cele mai banale.
”Genul acesta de accidente îți schimbă viața. Sunt bine, dar nu pot să fac decât 95% din lucrurile pe care le făceam înainte. Spre exemplu, mai am probleme cu mersul. De asemenea, un lucru banal care acum îmi este greu să-l fac este să mă închei la cămașă. Este ceva foarte important, dar deocamdată nu pot să-l fac. Îmi trebuie mult antrenament pentru a duce acțiunea asta până la capăt. În plus, nu mai pot conduce mașini care au cutia de viteză manuală. Probabil că aș putea să șofez cu mai mult antrenament, dar mi se pare mult mai sigur - și pentru ceilalți participanți la trafic - să conduc autovehicule care au cutia de viteză automată”, ne-a declarat Cătălin Striblea.
A găsit forța de a merge mai departe pentru că - după cum spune chiar ziaristul - o astfel de experiență îți schimbă viața, dar nu ți-o dă peste cap. ”Trebuie să cauți în tine lucrurile care să te împingă să mergi mai departe și te ajută să îți trăiești viața. Până la urmă, eu mă consider un om norocos pentru că trăiesc și pentru că am o grămadă de oameni faini lângă mine. Te gândești așa: <>", a mai spus Cătălin Striblea pentru DCNews.
În acea perioadă grea, dar și în lunile care au urmat, i-au fost alături, zi de zi, colegii de la România TV. A avut parte de o sumedenie de surprize plăcute, fiind bucuros că au fost mulți oameni care l-au sunat în nenumărate rânduri pentru a vedea cum se mai simte. Acesta a reprezentat unul dintre lucrurile care l-a făcut să meargă mai departe. Cătălin Striblea a vorbit și despre momentul în care va reveni în rolul de realizator la România TV.
”Nu știu exact când mă voi întoarce. Este un pas destul de curajos. Am mai avut unele înregistrări cu diverse subiecte interesante. În schimb, o emisiune zilnică, în direct... este ceva mult prea curajos în momentul de față. În urma unui accident cerebral, oboseala se simte altfel decât la un om obșinuit. Mai am de trecut câteva praguri psihologice pentru a putea prezenta o emisiune zilnică”, a mai adăugat ziaristul.
Spre finalul interviului, a recomandat tuturor oamenilor să își facă analizele la timp, măcar o dată la șase luni pentru a vedea care este starea de sănătate. În plus, consideră că pentru a evita astfel de experiențe deloc plăcute, fiecare trebuie să își găsească timp pentru ei și să încerce să ducă o viață cât mai echilibrată.
Pentru a afla mai multe despre accidentul cerebral vascular sunteți invitați marți, începând cu ora 13.00, în stația Piața Unirii. Instrumentele toboşarilor din formaţia Barbarossa Samba Group vor reproduce sunetul inimii mai alert sau mai domol al celor care trec prin staţia de metrou, îndemnându-i să-şi asculte vocea inimii, pentru a preveni unele boli precum accidentul vascular cerebral. De asemenea, participanţii vor fi informaţi despre simptomele şi prevenţia AVC. Prin această acţiune, organizată de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, Societatea Naţională de Medicina Familiei, se trage un semnal de alarmă asupra riscurilor ACV, o boală care afectează anual peste 15 milioane de oameni în întreaga lume şi răpeşte o viaţă la fiecare șase secunde.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu