Cătălin Teniță, specialist social media și cofondator Geeks 4 Democracy, o contrazice pe Violeta Alexandru în privința implicării societății civile în acordarea de ajutor în pandemia de coronavirus.
"Din păcate, ajutorul din comunitate, inclusiv prin aportul entităților neguvernamentale, a fost firav. Până acum. Am văzut puține comunități mobilizate, punând laolaltă resurse și dorință de a lupta împreună. În multe cazuri s-a optat exclusiv pentru accesarea măsurilor de sprijin oferite de Guvern". Fraza de mai sus e spusă de doamna Violeta Alexandru, Ministru al Muncii, într-o postare de pe Facebook, după Paști, atrage atenția Cătălin Teniță.
Plecând de la aceasta, el face câteva remarci legate de sprijinul venit din oartea societății civile, tot într-o postare pe care v-o prezentăm integral:
”În ciuda respectului pe care chiar îl am față de ea, căci cred că e un om moral, cu intenții bune, energic și decis să facă bine, am să spun ceea ce cred:
1. Afirmația mi se pare profund nedreaptă. Știu sute de inițiative care încearcă să facă ceva în mod concret de mai mult de o luna. De fapt, nu încearcă, chiar fac la modul cel mai concret și cu rezultate foarte cuantificabile.
2. Asupra acestui citat mi-a atras atenția cineva care era profund rănită de ce citise. Altfel nu aș fi observat-o și nu aș fi reacționat. Această persoană ajutase 300 de familii din comunități sărace în ultimele săptămâni. La modul cel mai concret, cu alimente, obținute din donațîi de la sute de persoane.
3. Nu e singură astfel de inițiativa. Mai sunt multe altele. Sute.
4. Sunt mii de oameni care funcționează că voluntari pentru vecinii lor în vârstă. Sunt mii de oameni care îi ajută cu cumpărături de alimente sau medicamente.
5. Sunt fundațîi comunitare în multe orașe care au acțiuni concrete.
6. Sunt sute de companii care au donat. Numai la recensământul Biz de astăzi reieșeau 18 milioane de euro.
7. Luați la mâna fundriserele pentru echipamente medicale și veți descoperi că din banii a zeci de mii de persoane s-au cumpărat milioane de măști, zeci de mii de costume de protecție și de viziere, zeci de ventilatoare. De fapt primele echipamente medicale au fost aduse în țară de aceste ONG-uri nu de guvern.
8. Sunt asociații de părinți cu copii având tulburări din spectrul autist care s-au autoorganizat pe online pentru că centrele pentru copiii lor au fost închise din cauza carantinei.”
”Așadar societatea nu merită astfel de tratament. Aș spune că pe toate planurile (materiale sanitare, ajutoarare cu alimente a celor aflați în sărăcie extremă, suport moral și logistic pentru cei în nevoie, producție de viziere și ventilatoare etc) societatea a oferit substanțial mai mult decât guvernul.
Și asta pe banii lor, nu prin folosirea unor resurse care tot de la societate sunt strânse. Pe banii lor, într-un moment în care siguranță financiară nu mai este chiar un dat.
Am scris acest post pentru că pur și simplu nu e normal să minimalizăm efortul lor, să îi acuzăm că nu au făcut suficient, când zeci de mii de oameni au pus bani din banii lor, timp din timpul lor, își riscă sănătatea ieșind că voluntari, că să acopere lipsurile statului.
Sunt profund dezamăgit”, a scris Cătălin Teniță.
n.r. - Sublinierile și intertitlurile aparțin redacției
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu