Într-un schimb de replici aprinse între Cătălina Porumbel și Alexandru Muraru, reprezentant PNL, s-a iscat o dispută intensă referitoare la decizia CCR de a cere renumărarea voturilor.
După primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, Curtea Constituțională a României (CCR) a luat o decizie istorică, hotărând renumărarea voturilor exprimate. Aceasta a fost motivată de raportarea unor nereguli semnificative, inclusiv posibile atacuri cibernetice coordonate de Federația Rusă. Situația a fost amplificată de rezultatele neașteptate ale scrutinului, care l-au plasat pe Călin Georgescu, perceput ca un posibil candidat pro-rus, pe primul loc. Georgescu și-a concentrat campania aproape exclusiv pe TikTok, captând atenția unui public larg și divers, fără un sprijin tradițional de la partide și media main stream.
Această renumărare este contestată vehement de anumite forțe politice, inclusiv de Partidul Național Liberal (PNL) și de Uniunea Salvați România (USR). Unii lideri politici afirmă că această măsură creează un precedent periculos și perturbă grav procesul democratic, mai ales că ar afecta direct șansele Elena Lasconi de a intra în turul al doilea al alegerilor. Aceștia pun la îndoială motivațiile din spatele deciziei CCR, acuzând o posibilă influență politică și susținând că procesul servește intereselor unor alți actori.
În ciuda acestor acuzații, susținătorii deciziei CCR subliniază că transparența și corectitudinea votului sunt esențiale în contextul suspiciunilor de ingerință străină. Atacurile cibernetice, corelate cu campanii de dezinformare masive, au subminat încrederea în integritatea procesului electoral, generând o presiune imensă asupra instituțiilor statului. În acest climat tensionat, decizia renumărării voturilor este văzută de mulți drept un act necesar pentru a restaura încrederea electoratului în democrație.
În cadrul unui schimb de replici tensionate între Cătălina Porumbel, jurnalistă Antena 3 CNN, și deputatul Alexandru Muraru, președintele PNL Iași, a avut loc o dispută tăioasă legată de ultimele evoluții politice din România.
Cătălina Porumbel: „Domnule Muraru, în momentul de față, este în plină desfășurare acest proces de renumărare. Deja sunt semnalate primele probleme. Noi nu știm care este dimensiunea acestora. O să aflăm când se încheie această numărătoare. Cred că, dacă cei de la Curtea Constituțională, cu unanimitate, au decis că trebuie renumărate voturile, atunci avem de-a face cu un alt proces democratic, nu?”
Alexandru Muraru: „Doamna Porumbel, sigur că această decizie creează multă confuzie și perturbă procesul electoral pentru parlamentare, în primul rând. România alege un nou Parlament duminică, și, sigur, tot ce se întâmplă influențează negativ percepția despre instituțiile statului. Ceea ce vreau să vă spun este că sunt mari probleme în felul în care Biroul Electoral Central a acoperit un vid legislativ, pentru că noi, în legislație, nu am avut niciodată trecută această situație, iar în istoria de după 1989 nu existau reguli de reverificare și renumărare. Ceea ce, sigur, reflectă mari probleme, mai ales prin termenele nerezonabile. Vă aduc aminte că, în întregul proces de vot, în primul tur al alegerilor prezidențiale, au fost implicați 180.000 de oameni. Acest proces de renumărare și de reverificare, pentru că sunt termeni pe care Curtea îi fundamentează, nu poate fi făcut fără să existe suspiciuni. Nu sunt observatori independenți, nu s-a dat voie să se înregistreze video tot procesul din țară. Vă spun ce se întâmplă la Iași. Deci, 350.000 de voturi, atâtea au fost exprimate duminică, au fost cărate cu autobuzele și depozitate într-o locație a Apelor Române, pe o stradă la marginea municipiului. Astăzi dimineață, salariați din prefectură, din statistică, din instituții conduse de PSD, au fost aduși la 8:30 dimineața pentru a număra voturile. Undeva la 90% dintre angajații care sunt sub instituții conduse de PSD sunt implicați în acest proces. Fac aici o dezvăluire. Există un caz unic în țară, probabil. Soția unui deputat PSD, angajată a Autorității Electorale Permanente, doamna Cătălina Macovei, soția deputatului PSD de Iași, Silviu Macovei, numără în acest moment, la care noi vorbim, voturile pentru Marcel Ciolacu. Este o bătaie de joc.”
Cătălina Porumbel: „Am înțeles. Dumneavoastră aveți reprezentanți la această renumărare?”
Alexandru Muraru: „Nu am.”
Cătălina Porumbel: „Păi cum? Biroul Electoral Central spune că sunt reprezentanți ai PNL în locurile unde se face renumărarea.”
Alexandru Muraru: „Sunt unde s-au prezentat...”
Cătălina Porumbel: „Păi să-i trimiteți dacă nu s-au prezentat. Sunați-i să meargă acolo.”
Alexandru Muraru: „PNL vede cu mari suspiciuni acest proces. Afectează procesul electoral al alegerilor parlamentare de duminică.”
Ultima replică a Cătălinei Porumbel din dialog reflectă, într-un mod direct, sentimentul de incertitudine cu care se confruntă tot mai mulți cetățeni. Într-un moment de sinceritate, ea subliniază dezamăgirea și frustrarea față de politicieni și instituțiile fundamentale ale statului, care par să își piardă coeziunea și direcția în fața crizelor continue. Mesajul ei se poate interpreta ca o chemare universală către unirea forțelor în fața unor vremuri tulburi, când statul și legile care ar trebui să protejeze cetățenii sunt puse sub semnul întrebării. Este un strigăt al celor care nu mai înțeleg jocurile politice, dar vor stabilitate și soluții clare pentru viitorul lor.
Cătălina Porumbel: „Este dată de Curtea Constituțională a României. Domnilor, haideți să vă spun ceva. Am auzit tot felul de discursuri politicianiste. Eu, ca alegător, m-am săturat de ele. Aș vrea totuși să văd că există o unitate în jurul unor instituții fundamentale, având în vedere marasmul în care ne aflăm. E un dezastru fără precedent. Dacă dumneavoastră, politicienii – iertați-mă – care ați populat instituțiile fundamentale prin vot democratic în Parlament, începeți să le atacați rând pe rând, ce mai rămâne la urmă? Ce mai rămâne la urmă? Spuneți-ne, domnule, să plecăm toți din țară, să părăsim, practic, această țară, să rămâneți dumneavoastră și să faceți legile pe care să le explicați doar dumneavoastră. Există legi, există instituții fundamentale ale statului, iar dumneavoastră ați numit, prin vot, și conduceri la servicii, și judecători la Curtea Constituțională. Nu puteți să veniți acum, după ce dumneavoastră ați dat votul, să ne spuneți nouă, cetățenilor, «Știți, există o problemă». Mai bine tăceți din gură”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu