Catalogul Electronic şi Biblioteca Virtuală, două proiecte finanţate de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), alături de Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Educaţiei Naţionale, a demarat două proiecte majore de digitalizare în domeniul educaţiei: "Sistemul informatic de management al şcolarităţii (SIMS - Catalogul Electronic)" şi "Platforma digitală cu resurse educaţionale deschise (EDULIB - Biblioteca Virtuală)".

Conform unui comunicat al MCSI, remis marţi AGERPRES, Catalogul Electronic este un proiect în valoare de 48,47 milioane de euro şi va fi realizat 100% din fonduri europene. Biblioteca Virtuală are o valoare de 49,46 milioane euro, din care fonduri europene 40,75 milioane de euro.

"Prin proiectele finanţate din Programul Operaţional Competitivitate (POC), vor fi integrate în sistemul educaţional două platforme informatice care vor creşte atât calitatea actului, cât şi eficienţa sistemului educaţional. Educaţia digitalizată şi digitalizarea educată sunt coordonatele unei economii dezvoltate şi dinamice, iar România face eforturi în acest sens, inclusiv prin proiectele semnate astăzi!", afirmă ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu.

Primul proiect, Catalogul Electronic, cu o durată de implementare de trei ani, va dezvolta o platformă online care va fi utilizată, pe paliere distincte, atât de managementul şcolilor, de profesori, de elevi, dar şi de părinţi, creând totodată o responsabilizare a tuturor părţilor implicate prin accesul la informaţiile privind evaluarea şi absenteismul elevilor.

Cel de-al doilea proiect, Biblioteca Virtuală, cu o durată de implementare de doi ani, va reprezenta o platformă digitală cu resurse educaţionale deschise, cu preponderenţă pentru nivelul gimnazial, facilitându-se liberul acces la manuale electronice, alături de alte resurse educaţionale electronice precum jocuri sau materiale auxiliare. Pentru o utilizare eficientă a acestui instrument la clasă, proiectul presupune, de asemenea, dotarea unui număr de 5.400 de şcoli gimnaziale cu câte un kit multimedia.

Aceste proiecte, alături de proiectul "Platforma naţională integrată - Wireless Campus", care se află deja în implementare, constituie acţiuni concrete în sprijinul învăţământului aflat în tranziţie spre o eră digitală, în care progresele tehnologice ale diferitelor domenii şi metode de studiu impun un grad ridicat de digitalizare a sistemului de învăţământ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel