Justiţia belgiană şi-a făcut public miercuri refuzul de a pune în aplicare noile mandate de arestare europene emise de Spania în martie împotriva a trei foşti membri ai executivului catalan condus Carles Puigdemont, destituit de Mdrid după tentativa eşuată de secesiune la sfârşitul anului 2017, relatează AFP.
Aceste mandate - care îi vizează pe foştii miniştri refugiaţi în Belgia Meritxell Serret, Anton Comin şi Lluis Puig - nu sunt 'conforme', a justificat într-un comunicat Tribunalul de primă instanţă (de limbă olandeză) din Bruxelles.
Astfel, cei trei foşti lideri separatişti vor beneficia în continuare de libertate de circulaţie în Belgia.
Camera de Consiliu, instanţă competentă depinzând de acest tribunal, a decis în spatele uşilor închise în urma unei audieri de a se ralia avizului negativ al Ministerului Public belgian, a precizat aceasta.
Mandatele nu coincid
Instanţa 'împărtăşeşte opinia procurorului şi a apărării potrivit căreia nu există mandate de arestare naţionale valabile care să corespundă conţinutului mandatelor de arestare europene', se menţionează în comunicat.
Primele mandate de arestare europene emise de Madrid în toamnă împotriva foştilor lideri catalani exilaţi în Belgia au fost retrase câteva săptămâni mai târziu de judecătorul spaniol, spre surprinderea tuturor.
Dar criza politică a continuat între Madrid şi Barcelona, noi mandate fiind emise la 23 martie. La 5 aprilie, Meritxell Serret, Anton Comin şi Lluis Puig s-au predat autorităţilor belgiene. După o audiere, un judecător de instrucţie i-a pus în libertate, sub cauţiune.
După preşedintele executivului catalan destituit, Carles Puigdemont, aflat acum sub supraveghere judiciară în Germania, patru miniştri ex-regionali au ajuns în Belgia la 30 octombrie, la scurt timp după ce Madridul a pus Catalonia sub tutelă, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News