EXCLUSIV  CATASTROFĂ. Raed Arafat: Asta trebuie să înțeleagă toată lumea

Raed Arafat, șeful DSU și fondatorul SMURD, a vorbit, la DCNews LIVE, despre dezastrele din România, care au necesitat o intervenție rapidă. El a explicat cum funcționează intervenția și de ce sunt tratați prioritar unii răniți și nu alții. 

Raed Arafat a subliniat: ”Noi am fost provocați și testați în multe situații în ultima perioadă: Colectiv, accidentul de pe A2 cu 32 de mașini implicate, incendiul de la maternitatea Giulești și diferite situații care au fost în țară care au necesitat o reacție puternică, o reacție coordonată și care să fie făcută profesionist. Indiferent ce s-a comentat la cald, dacă stăm să analizăm la rece, sistemul, comparativ cu alte sisteme din Europa, a făcut față. Dacă luăm cifrele, la Colectiv au fost 61 de ambulanțe plus 3 de multiple victime. Am avut o capacitate similară cu ce s-a întâmplat în SUA cu un număr mult mai mare de victime. A avut loc un incendiu într-un club, au fost 96 de decedați și peste 200 de răniți și tot 64 de ambulanțe au intervenit acolo.

”Descurcați-vă cu ce v-am trimis, nu mai am de unde”

Dacă discutăm cu colegii din Franța, cu privire la ce a fost la atentate, situația cu care s-au confruntat a fost fără egal. La noi, Colectivul era într-un singur loc și am concentrat forțele. Ei s-au confruntat cu șapte puncte în care se împușca, șapte puncte în care erau răniți și trebuiau să împartă resursele la cele șapte puncte și să apeleze la resurse suplimentare din afara Parisului. Vorbind cu colegul care a comandat intervenția, generalul de brigadă de la pompierii din Paris, care a fost la noi în vizită, a zis că veneau numai cereri de echipaje suplimentare și, la un moment dat, le-a zis la toți: ok, descurcați-vă cu ce v-am trimis, nu mai am de unde.

Dezastru sau catastrofă

Orice sistem de urgență are limitele lui. Limita se atinge în caz de dezastru sau catastrofă. De asta și spunem că e dezastru sau catastrofă. La un dezastru, nevoia de mult peste ofertă. Eu pot oferi până la un nivel, dezastrul este atât de mare încât nivelul pe care-l ofer eu nu poate fi acoperitor ca să lucrez cum o fac zi de zi. Atunci îmi modific modul de lucru. Asta trebuia să se înțeleagă la noi și să înțeleagă toată lumea. Am un incendiu cu 200 de oameni la fața locului, cu 150-160 de răniți, sistemul nu se va comporta ca la un accident rutier sau la un accident de autocar unde sunt 30 de persoane, din care 10 sunt grav. Aici intră problema triajului. Nicio țară nu are 60 de mașini care să intervină deodată. Faci alertă, mașinile libere se deplasează, mașinile cu bolnavi îi lasă și se deplasează la fața locului".

"Pe urgență am avut noroc noi. În 2007, când s-a hotărât adoptarea unui model național, integrarea sistemului și adoptarea sistemului SMURD pe plan național, s-au alocat și fonduri, inițial din taxa pe viciu. Apoi, unitățile de primiri urgențe, care erau funcționale sub forma camerei de gardă aveau mari probleme de finanțare, casa avea o logică de finanțare care nu mergea pe UPU. Sistemul de finanțare era hilar. S-au schimbat lucrurile, în 2008, s-a preluat la bugetul de stat urgența în ideea că nu se adresează asiguratului, ci populației. Atunci am început să avem finanțare corectă și a fost manageriată. Dacă vedem cât cheltuim, sumele sunt mici." a spus Raed Arafat la DCNews LIVE.

[citeste si]

DCNews a demarat, în colaborare cu profesorul Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, un proiect dedicat informării publicului, dar și a specialiștilor, asupra unor subiecte medicale de actualitate. Seria de emisiuni realizată de profesorul Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale, se va numi Academia de Sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel