EXCLUSIV  Catastrofe ca la Colectiv nu se vor mai repeta. Nou proiect în sistemul de sănătate pentru a gestiona mai ușor transportul pacienților / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), a fost invitat la emisiunea „Dezbateri în sănătate", de la DC News, unde a vorbit despre un proiect care ar putea ajuta la gestionarea mai facilă a unor catastrofe. 

Prof. dr. Șerban Bubenek a dezvăluit că în viitorul apropiat va fi implementat un sistem cu ajutorul căruia tragediile, precum cea de la Colectiv, vor putea fi gestionate mult mai ușor. 

„Noi am prevăzut în acest nou proiect, conectarea și cu noi pentru că noi suntem oricum conectați între noi. Eu pot să văd orice bolnav de la Fundeni sau de la Oncologie.”, a spus Dr. Șerban Bubenek.

„Deci un fel de telemedicină”, a completat Val Vâlcu.

„Un fel de telemedicină, dar cu datele pe computer care sunt de multe ori mai grăitoare, iar dacă ai și o camera alături vezi și pacientul. În plus, toate aceste 21 de mari terapii intensive vor fi conectate la COSU (Centrul Operativ pentru Situații de Urgență) al Ministerului Sănătății, într-un mod în care ei vor vedea doar paturile libere din terapiile intensive.”, a spus Dr. Șerban Bubenek.

„Unde este acest centrul localizat?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Bănuiesc că ministrul Sănătății va decide să aibă un singur centru integrat, probabil undeva atât împreună cu ambulanța cât și împreună cu SMURD-ul, locul nu cred să fi fost ales încă. Important este că acest centru va fi capabil în caz de catastrofe. Catastrofele sunt și un incendiu de la Colectiv în care am văzut că toate salvările au dus pacienții către două spitale unde când au ajuns următoarele 20 de salvări, paturile de terapie erau toate ocupate și au stat în curte căutând pe telefon niște paturi în București.

Lucrul ăsta nu se va mai întâmpla pentru că deja din teren șoferul ambulanței solicită un pat de terapie intensivă la solicitarea medicului, a asistentei, iar centrul Operativ de Situații de Urgență pur și simplu dintr-un click le alocă și anunță unitatea respectivă că urmează să-i vină un pacient grav care vine direct în Terapie Intensivă. Lucrul ăsta va fi de folos.”, a spus Dr. Șerban Bubenek la emisiunea „Dezbateri în sănătate” de la DC News și DC Business. 

Youtube video image

VEZI ȘI: Digitalizarea în sistemul de sănătate. Cum reușește intelingeța artificială să elimine umblatul pe scări și birocrația / video 

Prof. dr. Șerban Bubenek a vorbit, în exclusivitate pentru DC News și DC Business, despre ce înseamnă digitalizarea și inteligența artificială într-o secție de Anestezie și Terapie Intensivă.

„Pornind de la digitalizarea în sănătate, de șapte, opt ani funcționează un sistem de monitorizare.”, a spus Val Vâlcu. 

„Pacient data management, un sistem de management al pacientului la Institutul C.C. Iliescu și extins pe platforma Fundeni și la Institutul Oncologic. Acolo a fost proiectul european în 2015. Sigur că digitalizarea în Anestezie și Terapie Intensivă este aproape obligatorie și dacă treceți de garanția de vest a României vă va fi greu să găsiți o secție de Anestezie și Terapie Intensivă în care să lucreze în continuare cu hârtii. ...Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel