Medicul Mihail Pautov a spus câte cafele pe zi avem voie să bem.
Cafeaua este nelipsită din viața multora, dar puțini dintre noi știu câte cești de cafea este bine să bem zilnic și când această băutură poate deveni periculoasă pentru sănătatea noastră. Medicul Mihail Pautov spune că, potrivit studiilor de specialitate, sunt indicate maxim 5 cafele pe zi.
"Cafeaua este băutura cu cei mai mulți antioxidanți din lumea asta. Câte cafele putem să bem pe zi? Un studiu spune că dacă bem 3 cafele pe zi, e un studiu făcut pe 300 de mii de oameni, scad mortalitatea din orice cauză cu 17%. (...) Studiile spun că putem bea în fiecare zi până la 5 cafele, și două e bine. Până la 5 cafele pe zi ne aduc foarte multe beneficii. Un alt studiu spune că dacă mergem spre 6 cafele pe zi. Atenție! Șase e numărul care deja ne alarmează. În momentul în care bem 6 cafele în fiecare zi ne crește riscul de a face boli cardiovasculare cu până la 23%.", a spus Mihail Pautov.
VEZI ȘI: Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la cafea timp de o lună
Sarcina este o perioadă plină de provocări unice pentru sănătate, care pun accent pe dieta și stilul de viață sănătos. Medicii încă lucrează pentru a înțelege ce este sigur să mănânci și să bei în timpul sarcinii și ce ar putea dăuna copilului în curs de dezvoltare.
Un nou studiu sugerează că un consum moderat de cafea în timpul sarcinii probabil nu contribuie la rezultate slabe ale sarcinii, cum ar fi avorturile spontane sau nașterile premature, scrie Medical News Today. Cercetarea a analizat care este impactul cofeinei în timpul sarcinii.
VEZI ȘI: Două cești de cafea pe zi pot reduce riscul de leziuni renale cu 23% - studiu
Recomandările pentru o dietă sănătoasă de urmat în timpul sarcinii au variat de-a lungul anilor, pe măsură ce au apărut mai multe date. De exemplu, anumite substanțe nutritive, cum ar fi acidul folic, devin și mai esențiale în timpul sarcinii. Obținerea unor cantități adecvate de acid folic ajută la scăderea riscului anumitor malformații congenitale. În plus, există de obicei o nevoie mai mare de a consuma mai multe calorii în timpul sarcinii pentru a ajuta la creșterea și dezvoltarea fătului.
Entitățile din domeniul sănătății, cum ar fi Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, recomandă, de asemenea, să nu se fumeze și să fie evitat consumul de alcool din cauza riscului pe care acestea le au pentru copilul aflat în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, de-a lungul timpului mulți experți s-au întrebat cât de multă cofeină este sigur de consumat în timpul sarcinii, cafeaua fiind cea mai comună sursă de cofeină.
Autorii studiului menționat notează că etica în jurul studiilor privind consumul de cofeină în timpul sarcinii prezintă bariere distincte. Ar fi lipsit de etică pentru cercetători să împartă femeile în grupuri, să le ofere cantități variate de cofeină în timpul sarcinii și să înregistreze rezultatele. În schimb, autorii studiului au folosit o metodă numită randomizare mendeliană pentru a analiza variațiile genetice cauzate de consumul de cofeină în timpul sarcinii. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu