Câte coifuri ca cel de la Coțofenești au fost descoperite în România. Unul a ajuns în SUA și nu a putut fi repatriat / foto

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Coiful de aur de la Coțofenești este cel mai cunoscut astfel de coif din Tezaurul României, însă țara noastră deține mai multe astfel de piese.

CITEȘTE ȘI                   -                  La ce era folosit, de fapt, coiful de aur de la Coțofenești. Puțini au sesizat acest detaliu

Furtul Coifului de aur de la Coțofenești din Muzeul Drents din Țările de Jos a ridicat interesul în România, dar și în afara țării, cu privire la moștenirea culturală și istorică pe care țara noastră o are din epoca fierului.

Coiful de aur de la Coțofenești datează din prima jumătate a secolului al IV-lea înainte de Hristos și a fost găsit în localitatea din județul Prahova în urmă cu aproape 100 de ani de niște copii care erau cu vitele la păscut. 

Potrivit Muzeului Național de Istorie a României, coiful de aur de la Coțofenești „poate fi considerat o capodoperă a artei orfevriere traco-getice, tehnica de execuţie fiind de manieră locală“.

Dar coiful de aur de la Coțofenești nu este singur astfel de piesă descoperit pe teritoriul României. În cele ce urmează vă prezentăm alte asemenea coifuri cu vechimi milenare.

CITEȘTE ȘI                       -                      În timp ce toată lumea vorbește de coiful de aur de la Coțofenești, niște artefacte românești de mare valoare sunt pierdute prin Ucraina / foto

Coiful de la Peretu

Coiful de la Peretu este un coif getic din argint aurit, datând din secolul al IV-lea î.Hr., și se află în prezent la Muzeul Național de Istorie a României din București, potrivit Wikipedia.

Descoperit în 1971 în zona Peretu, județul Teleorman, acest coif, cu o greutate de aproximativ 750 de grame, a fost găsit alături de peste 50 de obiecte din argint placate cu aur.

Din punct de vedere stilistic, coiful seamănă cu cel de la Coțofenești și cu alte trei coifuri getice din aur sau argint descoperite până în prezent.

VEZI ȘI                    -                Un român care a mers la Muzeul Drents i-a lăsat mască pe reporterii olandezi: Faci cinste neamului românesc / video viral

Coiful de la Agighiol

Coiful de la Agighiol este un coif getic din argint aurit, datând din secolul al V-lea î.Hr., și este expus în prezent la Muzeul Național de Istorie a României din București, notează aceeași sursă.

Descoperit în 1931 în zona Agighiol, județul Tulcea, acest coif face parte dintr-un ansamblu de artefacte valoroase din perioada getică.

Prin design și execuție, coiful se aseamănă cu cel de la Coțofenești, precum și cu alte trei coifuri getice din aur sau argint descoperite până în prezent.

Coiful de la Agioghiol a fost expus în Muzeul Getty din Los Angeles, unde recent au avut loc incendii, fiind tot trimis de Muzeul Național de Istorie a Românei.

VEZI ȘI                    -                Coiful de aur de la Coțofenești a aparținut familiei Simion. Istoria mai puțin cunoscută a emblemei Muzeului Național de Istorie

Coiful de aur de la Cucuteni

Coiful de la Cucuteni este un coif de tip mithraic, cu diferite reprezentări simbolice, realizat din aur masiv. Acesta cântărește aproximativ jumătate de kilogram. 

A fost descoperit, alături de mai multe piese exclusiv din aur, de mai mulți țărani, în anul 1959, în situl arheologic Cucuteni-Băiceni.

„În componența tezaurului de la Cucuteni-Bāiceni sunt artefacte din aur, cu caracter ritualic și apotropaic, majoritatea în stare fragmentară. Principalul obiect din acest tezaur este un coif de tip mithraic cu diferite reprezentări simbolice, din aur masiv cântărind peste 500gr. Alături de acesta, se regăsesc două brăţări spiralate, un colan, aplice de harnaşament şi decoraţiuni vestimentare“, a precizat Muzeul Național de Istorie a României, potrivit paginii de Facebook Regatul României.

VEZI ȘI                    -                    Cum arată azi locul în care s-a descoperit coiful de aur de la Coțofenești și cum poți ajunge acolo / foto în articol

Coiful getic de la Porțile de Fier

Coiful getic de la Porțile de Fier datează probabil tot din secolul al IV-lea înainte de Hristos și prezintă multe asemănări cu celelalte coifuri descoperite pe teritoriul României. Se presupune că a fost descoperit în 1913, în apele Dunării, pe stâncile de la Porțile de Fier, în apropierea malului românesc, de către un marinar naufragiat în zonă.

Nu se cunoaște exact numărul pieselor descoperite atunci, însă o parte dintre ele au ajuns în colecția lui Franz Trau din Viena și la Muzeul Porților de Fier din Turnu Severin, potrivit etnologului Alexandra Negrilă.

„Ulterior, aceste artefacte au fost achiziționate de diferiți colecționari, iar coiful a ajuns la Muzeul de Istoria Artelor din Detroit, în timp ce un vas de tip situlă se află acum la Metropolitan Museum din New York. La muzeul din Detroit se găsește, de asemenea, și un vas de tip aryballos decorat cu motive dacice“, a scris Alexandra Negrilă.

Etnologul a mai precizat că „acum 12 ani, câteva ONG-uri au încercat repatrierea coifului, dar demersul nu a beneficiat de un „sprijin” suficient“.

În imaginea de mai jos este reprezentată harta cu locurile în care au fost descoperite cele cinci coifuri: coiful dacic de la Coțofănești, coiful dacic de la Porțile de Fier, coiful de la Peretu, coiful de la Cucuteni-Băiceni și coiful de la Agighiol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel