Câte companii mai deține statul român?

Mihai Calin Precup, secretar de stat la Ministerul Finantelor
Mihai Calin Precup, secretar de stat la Ministerul Finantelor

"Mi-am dat seama că de când sunt la Ministerul de Finanţe subiectul companiilor de stat a devenit unul extrem de interesant pentru toate organismele internaţionale cu care lucrăm”, a declarat Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Statul român deţine, prin Guvernul României, 216 companii, care angajează undeva pe la 83.000 de oameni şi generează aproximativ 7% din PIB-ul României, a declarat, luni, Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, scrie Agerpres.

"Vorbim de OECD alături de care lucrăm la dezvoltarea pieţei de capital, vorbim de PNRR, unde avem chiar un obiectiv foarte clar de îmbunătăţire a guvernanţei corporative cu privire la companiile statului. Mai ales că statul român deţine, prin Guvernul României, 216 companii, care angajează undeva pe la 83.000 de oameni şi generează undeva la 7% din PIB-ul României. Deci iată că Guvernul României are un impact destul de mare asupra economiei reale prin aceste companii şi a devenit o prioritate din punct de vedere al monitorizării performanţei acestor companii, cât şi a eficienţei guvernanţei corporative", a subliniat Mihai Călin Precup, la un eveniment privind piaţa de capital.

El a afirmat că un alt element la care instituţia lucrează este codul de conduită cu privire la guvernanţa companiilor de stat.

"Există deja un cod de conduită la nivelul Bursei de Valori, care este opţional deocamdată. Guvernul României are 18 companii care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti şi care au achiesat la acel cod. Alături de OECD lucrăm la definirea unui cod de guvernanţă corporativă mai larg care să cuprindă toate aceste 216 companii ale statului", a menţionat Mihai Călin Precup, la a V-a ediţie a Forumului Pieţei de Capital, organizat de Financial Intelligence.

Ministerul de Finanţe încurajează emiterea de obligaţiuni verzi


De asemenea, Precup a afirmat că Ministerul de Finanţe încurajează emiterea de obligaţiuni verzi pentru dezvoltarea pieţei de capital, subliniind că instituţia lucrează la cadrul legislativ pentru emisiunea primelor obligaţiuni guvernamentale verzi. Totodată, anul acesta au avut loc mai multe serii de emisiuni de obligaţiuni Fidelis. Din 2020 şi până în prezent s-au lansat 8 rânduri de emisiuni de obligaţiuni Fidelis prin care s-au strâns 7,4 miliarde de lei şi un miliard de euro.

"Pe mine mă bucură să văd interesul investitorilor autohtoni înspre a-şi plasa economiile cu Guvernul României, ceea ce reflectă, pe de o parte, aş îndrăzni să spun o încredere de a-şi plasa banii cu Guvernul României, o încredere pe care o transferă şi, pe de altă parte, un grad de educaţie financiară mai ridicat pentru că este clar că obligaţiunile emise de statul român oferă randamente mult mai interesante decât poate sau oferă în mare parte sistemul bancar la depozite", a explicat oficialul de la Finanţe.

A lansat apelul pentru fondurile de private equity


Nu în ultimul rând, Mihai Călin Precup a adăugat în urmă cu câteva zile s-a lansat apelul pentru fondurile de private equity. Fondul are 400 de milioane de euro şi este gestionat împreună cu Fondul European de Investiţii. Ministerul de Finanţe are doi reprezentanţi în Consiliul de Supraveghere al acelui fond de investiţii, iar obiectivul acestuia este de a diversifica paleta de instrumente financiare disponibile companiilor din România. 

Citește și:

”Dacă mă apuc eu de liderii PSD... Dacă-mi dau drumul la gură, pot fi agresiv sau nesimțit” spune Rareș Bogdan. Bogdan Chirieac: Această coaliție nu are nicio șansă să...

Rareș Bogdan a răspuns ironiilor lui Marcel Ciolacu cu privire la promisiunea privind tăierea pensiilor speciale. Liberalul susține că are, la rândul lui, critici despre fiecare dintre liderii PSD.

"A fost o recomandare. Am spus că, la 30 de zile după preluarea puterii, suntem obligați să tăiem pensiile speciale. Le-am tăiat la 50 de zile, nu la 30. Haideți să vă spun ceva, eu dacă mă apuc de liderii PSD, am de fiecare ce să vorbesc. N-o să fac asta și sper nici să nu fie cazul în următorii șase ani să fac asta, suntem într-o familie. O voi spune peste 7 ani, mai ales că mai acumulez și eu informații de-a lungul acestei perioade. Eu dacă îmi dau drumul la gură pot fi și mai intransigent, pot fi de-a dreptul agresiv sau nesimțit, dar nu voi fi niciodată. Le consider niște glumițe. Cred că cineva le-a scris", a spus Rareș Bogdan.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel